Eφάπαξ μέχρι 300.000 ευρώ για τους υπαλλήλους της Βουλής

«Πριγκιπικά» μπορούν να χαρακτηριστούν τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα και απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την συνεδρίαση της Βουλής για τα νέα μέτρα εξαιτίας της τροπολογίας που προέβλεπε μείωση των αποδοχών τους....
Ενας κοινός υπάλληλος του Δημοσίου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όταν συνταξιοδοτείται έπειτα από 35 χρόνια
υπηρεσίας λαμβάνει εφάπαξ 37.500 ευρώ. Για τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας και με τα αντίστοιχα προσόντα ένας υπάλληλος της Βουλής προσδοκά περίπου 300.000 ευρώ, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που επικαλούνται τα «Νέα».

Μάλιστα, σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το δεύτερο εφάπαξ από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αλλά και μισθολογικά οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο βρίσκονται στα ρετιρέ: παρά το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35% - και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου το μπόνους του 15ου και 16ου μισθού ενσωματώθηκε στο ετήσιο εισόδημά τους ως «επίδομα επίτευξης στόχου» με τις ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις - εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο με περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα.

Από τους 1.270 μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής ουδείς έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι, «μέχρι το 2010 ίσχυε στη Βουλή ό,τι και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες - εννοώντας προσλήψεις από το παράθυρο.

Προσθέτουν ότι από το 2010 κι έπειτα δεν προσλαμβάνεται κανείς χωρίς να δώσει εξετάσεις ΑΣΕΠ. Πάντως η πρόσληψη των 14 στενογράφων που πέτυχαν στον διαγωνισμό του 2010 έχει παγώσει.

Άλλωστε, ο Κανονισμός της Βουλής παρέχει το δικαίωμα στον εκάστοτε πρόεδρο να καθορίζει από μόνος του, όχι μόνο τον αριθμό των προσλαμβανομένων, αλλά και το ύψος των αποδοχών τους.

Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι ζητούν να μη μειωθούν οι αμοιβές των υπερωριών από τις 61 ώρες που είναι μηνιαίως σήμερα και να μην εξομοιωθούν με τις αντίστοιχες του Δημοσίου που δεν ξεπερνούν τις 36 το ίδιο διάστημα.

Υποστηρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό τους έχει εξομοιωθεί με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων από το καλοκαίρι του 2010 και ισχυρίζονται ότι ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών τους, καθώς και των μετακλητών αλλά και των συνεργατών των βουλευτών, κυμαίνεται από 2.000 έως 2.100 ευρώ μηνιαίως.
Keywords
Τυχαία Θέματα