Tην Τρίτη η κηδεία του αντιχουντικού ναυάρχου Νίκου Παππά

Την Τρίτη στις 11 το πρωί θα ψαλλεί η νεκρώσιμη ακολουθία του θρυλικού κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «Βέλος», Νίκου Παππά, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής....

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί από το Α” Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύμη.
Ο Νίκος Παππάς, ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος», είχε πρωτοστατήσει στο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της Χούντας, το 1973.
Άφησε την τελευταία του πνοή στην
οικία του, έπειτα από μακρά ασθένεια.
Ποιος ήταν ο Νίκος Παππάς
Γεννήθηκε το 1930 στην Κύμη της Εύβοιας και σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ναυτιλίας και Κατευθύνσεως του Βρετανικού Ναυτικού και στη Σχολή Πολέμου και Αμύνης του ΝΑΤΟ Ρώμης. Το 1963, υπηρέτησε ως υπασπιστής ΥΕΘΑ έως το 1965. Το διάστημα 1971-1972, διετέλεσε διοικητής της Σχολής Υπαξιωματικών.
Στις 25 Μαΐου 1973 έγινε διεθνώς γνωστός, όταν για να εκδηλώσει την αντίθεσή του προς την απριλιανή δικτατορία, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος», του οποίου ήταν κυβερνήτης, στην Ιταλία. Στη συνέχεια αποτάχθηκε από το Ναυτικό με απόφαση της δικτατορίας, η οποία του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.
Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε διευθυντής Διοικήσεως Ναυστάθμου Σαλαμίνας για ένα χρόνο. Το 1976, υπηρέτησε ως διευθυντής Πολεμικής Σχεδιάσεως ΓΕΝ και Ακόλουθος Αμύνης στην Μεγάλη Βρετανία έως το 1979. Την περίοδο 1979-1980, ήταν διοικητής Ταχέων Σκαφών και από το 1980 έως το 1981, διοικητής αντιτορπιλλικών και Υπαρχηγός Ναυτικού.
Το 1981, ανέλαβε τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το 1982, επιλέχτηκε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1986.
Συμμετείχε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (1989) και στην οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).
Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Παπαναστασίου, με την οποία απέκτησαν δύο γιους.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νίκος Παππάς έχει τιμηθεί με τις εξής ηθικές αμοιβές:
ΠΑΡΑΣΗΜΑ
Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα.
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Γεωργίου.
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.
ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Στρατιωτικής Αξίας Δ’, Γ” και Α” τάξης
ΞΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Μεγάλη χρυσή τιμητική διάκριση με Αστέρα του Τάγματος της Αξίας της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Αραβικής Δημοκρατίας.
Μετάλλιο Α” τάξεως (Χρυσούν)
Keywords
Τυχαία Θέματα