Ανάκριση 5 αστέρων για τα ταξίδια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Αντιμέτωπος με αδικήματα που επισύρουν ακόμα και ποινή ισόβιας κάθειρξης βρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος κλήθηκε από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς να απολογηθεί, κατηγορούμενος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου για απιστία σε βαθμό κακουργήματος από την οποία προκλήθηκε συνολική ζημιά σε βάρος της ΔΕΗ ποσού 10.409.880,05 ευρώ....

Η υπόθεση αφορά τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ
προς τη ΓΕΝΟΠ, όπως το δάνειο των 500.000 ευρώ που κατηγορείται ότι πήρε ο κ. Φωτόπουλος το 2010 για λογαριασμό του συνδικαλιστικού οργάνου στο οποίο είναι πρόεδρος και δεν επεστράφη ποτέ.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κατηγορείται επίσης για μεγάλα χρηματικά ποσά που πήρε η συνδικαλιστική οργάνωση από τη ΔΕΗ για να διοργανώσει ταξίδια και συνέδρια (με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων, δικηγόρων κ.λπ.).
Οι διοργανώσεις αυτές φέρονται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ στην ίδια υπόθεση ο κ. Φωτόπουλος κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προσήλθε στο γραφείο του ανακριτή διαφθοράς κ. Παπακώστα με τον συνήγορό του, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία για να προετοιμαστεί και θα απολογηθεί στις 26 Απριλίου.

Ο προεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος ζήτησε και πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί στις 26 Απριλίου
Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρος Ζερβός και ο προκάτοχός του Τάκης Αθανασόπουλος, οι οποίοι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 30.000 ευρώ ο καθένας.
Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, για συνέργεια στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Φωτόπουλος, είναι ο πρώην γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ευάγγελος Μπουζούλας και ο πρώην ταμίας Κωνσταντίνος Κατσαρός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός και ο προκάτοχός του Τ. Αθανασόπουλος
Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη με πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, με βάση το οποίο διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Παράλληλα είχε διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες. Ο έλεγχος είχε αναδείξει υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.λπ., καθώς επίσης και ποσά ως έξοδα για μελέτες οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών.

Αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος
Μετά την εισαγγελική έρευνα, πριν από έναν χρόνο, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα εξής αδικήματα:
Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ' εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Η κατηγορία αφορούσε διοικήσεις της ΔΕΗ 1999-2010.
Αμεση συνέργεια στην απιστία, σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.
Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου, που αφορά υπαλλήλους οι οποίοι φέρονται ότι έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008-2010, καθώς επίσης και εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ που συμμετείχαν στις παραπάνω δραστηριότητες.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα