Απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι με την κατάργηση οργανισμών

Την απόλυση υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν, καθώς και πειθαρχικές διαδικασίες εξπρές για τους επίορκους υπαλλήλους προωθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή....
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που έχουν χαρακτηριστεί Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οι οποίοι
θα καταργηθούν.

Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα προχωρήσει στην κατάργηση των φορέων, «που δεν είναι απαραίτητοι», δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει η δέσμευση προς τους δανειστές της χώρας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το 2014 (οι 4.000 εντός του 2013), ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο περίπου 2.000 υπάλληλοι έως τον Ιούνιο.

Στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται ότι για κάθε έναν υπάλληλο που απολύεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος με προσόντα, μέσω ΑΣΕΠ και με προτεραιότητα εκείνους που έχουν επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς της ανεξάρτητης Αρχής.

Έως σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη από τον ν.4093/2012 ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ, που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, προβλέπεται η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών (αντί για τρεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα). Η διαδικασία θα ξεκινά με την κλήση σε απολογία του πειθαρχικώς ελεγχόμενου υπαλλήλου στον προϊστάμενό του, πριν ακόμη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων και των πειθαρχικών προϊσταμένων θα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Ενστάσεις για τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών θα μπορούν να ασκηθούν εντός 20 ημερών.

Ακόμα, προβλέπεται ότι όσοι υπάλληλοι τιμωρηθούν με την ποινή του υποβιβασμού, ή της οριστικής παύσης, θα μπορούν να καταθέσουν ένσταση μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ οι πειθαρχικές αποφάσεις δεν θα ανακαλούνται.

Τέλος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι ίδιες ρυθμίσεις, για τις πειθαρχικές διαδικασίες, θα ισχύσουν και για τα πειθαρχικά συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα