Επαναλαμβάνονται οι έρευνες στο Costa Concordia για τον εντοπισμό των αγνοούμενων

Άντρες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσαν νέα ανοίγματα σήμερα στο κύτος του κρουαζιερόπλοιου Concordia για να μπορέσουν να αναζητήσουν τις σορούς των αγνοούμενων από το ναυάγιο του πλοίου στις 13 Ιανουαρίου κοντά στο νησί Τζίλιο.....

Οι ειδικοί τοποθέτησαν εκρηκτικά στο ύψος της γέφυρας Νο 5 που βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να μπορέσουν οι δύτες να εισέλθουν σε αυτό το κομμάτι του πλοίου, ανακοίνωσαν οι συντονιστές της επιχείρησης.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες, ισχυροί άνεμοι
και μεγάλα κύματα, βύθισαν κατά πολλά εκατοστά το πλοίο και προκάλεσαν τη διακοπή των ερευνών χθες Κυριακή. Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
Ο Φράνκο Γκαμπριέλι, συντονιστής εκ μέρους της κυβέρνησης των επιχειρήσεων, δήλωσε πως ο τελικός απολογισμός της καταστροφής «θα είναι 32 νεκροί».
Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα από τα οποία 16 έχουν αναγνωριστεί και άλλα 15 αναζητούνται. Ο Γκαμπριέλι τόνισε πως οι ιταλικές αρχές θεωρούν ως «επιτακτικό ηθικό καθήκον να παραδοθούν οι σοροί στις οικογένειες».

Η ανησυχία είναι μεγάλη και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις άντλησης των 2.400 τόνων καυσίμων από το Concordia, δεν έχουν ακόμα αρχίσει εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Επίσης οι κάτοικοι του Τζίλιο (800 τον χειμώνα, 5.000 το καλοκαίρι) ανησυχούν ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Γκαμπριέλι ότι θα χρειαστούν επτά με δέκα μήνες για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου που ναυάγησε πολύ κοντά στο λιμάνι του νησιού.
Ομάδα κατοίκων του νησιού Τζίλιο, ανάμεσά τους ξενοδόχοι και εστιάτορες, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της παρουσίας του ναυαγισμένου πλοίου στην τουριστική σεζόν του 2012, δημιούργησαν μια «επιτροπή πολιτών» για να σώσουν το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα