Έρχονται οι Ρώσοι…

Αύξηση κατά 48% των επισκεπτών από τη Ρωσία αναμένουν οι τουριστικοί παράγοντες τη θερινή τουριστική περίοδο. Όλα δείχνουν ότι φέτος στην Ελλάδα θα καταγραφεί το ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών, με τους τουρίστες να ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια...

Η τουριστική περίοδος που μόλις άρχισε δείχνει ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά αύξησης του τουριστικού δυναμικού τους,
ενώ δυστυχώς τα πράγματα φαίνονται να εξελίσσονται αρνητικά για την Κύπρο.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία

Ελλάδα

Σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ρεκόρ όλων των εποχών όσον αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών -άνω των 17 εκατ.- θα σημειωθεί στη χώρα μας. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 6,9%, φθάνοντας σε 661.300, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 11,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αφίξεις για το δίμηνο αυξήθηκαν από τη Ρωσία κατά 48%, από τις ΗΠΑ κατά 12,7%, από τη Γερμανία κατά 2,5% και από τη Γαλλία κατά 7,6%. Πτώση κατά 38,5% παρουσίασαν οι αφίξεις από την Αγγλία.

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες στο δίμηνο αυξήθηκαν κατά 2,9%, φθάνοντας σε 255,7 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Η αύξηση των εσόδων αναμένεται να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Πάντως, τα οφέλη από την τουριστική δραστηριότητα διαχέονται, κυρίως, στους προορισμούς που έχουν εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Ανησυχία επικρατεί σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς για την ετοιμότητα των αρμόδιων αρχών να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης του αυξημένου τουριστικού ρεύματος, αλλά και για την κατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Όσον αφορά τους προορισμούς που δέχονται Έλληνες τουρίστες, αναμένεται να συνεχιστεί η πτώση των αφίξεων και των εσόδων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Κύπρος

Πτώση κατά 10,2% παρουσίασε ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Κύπρο για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, φθάνοντας σε 177.233 έναντι 197.330 το ίδιο διάστημα του 2012. Τον Μάρτιο σημειώθηκε πτώση κατά 1,8%, φθάνοντας τις 92.620. Όσον αφορά τις αγορές, πτώση σημείωσαν οι αφίξεις από τη Γερμανία σε ποσοστό 24,9%, από την Ελλάδα σε ποσοστό 15,2% και από τη Ρωσία σε ποσοστό 10,6%. Αντίθετα, αύξηση κατά 12,2% σημείωσαν οι αφίξεις από την Αγγλία.

Ζητούμενο αποτελεί πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός για την Κύπρο στο σύνολο της χρονιάς μετά την αρνητική δημοσιότητα που δέχθηκε η χώρα, εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία της.

Τουρκία

Εκρηκτική αύξηση της τάξης του 22,5% εμφάνισε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Τουρκία για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα 4,2 εκατ. από 3,4 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Πάντως, η εν λόγω αύξηση μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί, καθώς στην Τουρκία υλοποιείται εδώ και χρόνια στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού τομέα τόσο σε επίπεδο προβολής όσο και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων.

Σε πρόσφατο μήνυμά του, ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τουρκίας Β. Ulusoy αναφέρθηκε στην εκστρατεία της πολιτικής «Early Booking», την οποία υλοποιεί συστηματικά την τελευταία πενταετία η γειτονική χώρα στις ξένες αγορές. Όπως σημείωσε, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της εκστρατείας το 2009, περίπου 300.000 τουρίστες έκαναν χρήση των Early Booking, πέρυσι έφθασαν τα 2 εκατ., ενώ φέτος εξέφρασε την ελπίδα πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 25%, φθάνοντας σε 2,5 εκατ.

Παράλληλα, η Τουρκία ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος χορήγησης θεωρήσεων μέσω του οποίου θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτά γρήγορα άδεια εισόδου στη χώρα. Για το τρίμηνο, ο αριθμός των αφίξεων από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7,4%, από την Αγγλία κατά 13,9%, από την Ελλάδα κατά 17,5% και από τη Ρωσία κατά 18,2%. Πτώση 9,2% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Γαλλία. Τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 26%, τον Φεβρουάριο κατά 27,1% και τον Ιανουάριο κατά 12,5%.

Ισπανία

Αύξηση κατά 2,3% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 9,4 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου Στατιστικών για τον Τουρισμό ΙΕΤ.

Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7%, από τη Γαλλία κατά 11,4% και από τη Ρωσία κατά 16,6%. Από την Αγγλία μειώθηκαν κατά 0,7%. Τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,9%, αγγίζοντας τα 3,9 εκατ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ισπανία για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 8,4%, φθάνοντας σε 9,3 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα