ΗΠΑ: Καταδικάζουν τη νέα επίθεση φυλετικής βίας στην Κένυα

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε με «τον πιο απερίφραστο τρόπο» μια νέα επίθεση φυλετικής βίας που στοίχισε τη ζωή 45 ανθρώπων στην Κένυα καλώντας την κυβέρνηση του Ναϊρόμπι να «θέσει τέρμα στον αιματηρό κύκλο των συγκρούσεων»....
Η επίθεση την Παρασκευή σε χωριό της περιοχής του ποταμού Τάνα στη νοτιοανατολική Κένυα προκάλεσε το θάνατο 45 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν
με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις βιαιότητες στην περιοχή του ποταμού Τάνα στην Κένυα», δήλωσε αργά το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
«Το τελευταίο επεισόδιο βίας δείχνει μια ανησυχητική κλιμάκωση των τραγικών βιαιοτήτων των οποίων ήταν μάρτυρες αυτοί οι πληθυσμοί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο», πρόσθεσε εκφράζοντας λύπη για το θάνατο γυναικών και παιδιών στις ταραχές αυτές μεταξύ των κοινοτήτων Ποκόμο και Ορμα.
«Καλούμε την κενυατική κυβέρνηση, την κενυατική αστυνομία και τις ηγεσίες των κοινοτήτων 'Ορμα και Ποκόμο να τερματίσουν τον αιματηρό κύκλο των συγκρούσεων, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση μιας διαρκούς ειρήνης στο δέλτα του Τάνα και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες αυτών των εγκλημάτων».
Εν όψει της διεξαγωγής των «ιστορικών» εκλογών το Μάρτιο, «οι ΗΠΑ καλούν το λαό της Κένυας να διασφαλίσει τα δικαιώματά του με ειρηνικά μέσα, όπως το ορίζει το Σύνταγμα της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων και επιχειρήσεων αντιποίνων μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων. Οι 'Ορμα είναι κατά βάση κτηνοτρόφοι ενώ οι Ποκόμο ασχολούνται με τη γεωργία και έχουν μεταξύ τους μια μακροχρόνια διαμάχη για τις πηγές νερού και τα βοσκοτόπια της περιοχής του ποταμού Τάνα, όπου κατοικούν.
Η ηρεμία επανήλθε από τα μέσα Σεπτεμβρίου στην περιοχή με την ανάπτυξη χιλίων μελών των δυνάμεων της τάξης αλλά η πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας μεταξύ των 'Ορμα και των Ποκόμο φαίνεται πως οφείλεται στην επιχείρηση αφοπλισμού τους που ξεκίνησε η κυβέρνηση μετά τις αιματηρές επιθέσεις του καλοκαιριού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα