Κατά 100.000 αυξήθηκε ο αριθμός των Σύρων προσφύγων

Κατά 100.000 αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας και στην βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)...

Συγκεκριμένα, 612.134 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στις γειτονικές χώρες της Συρίας, έναντι 509.550 στις 11 Δεκεμβρίου."Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Έιντριαν Έντουαρντς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σημειώνοντας
ότι παρά τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του χειμώνα "πολλοί πρόσφυγες που διαμένουν ή όχι σε καταυλισμούς βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο και την υγρασία".

Σύμφωνα πάντα με την Αρμοστεία, στην Ιορδανία βρίσκονται 176.600 Σύροι πρόσφυγες και η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί έως 280.000.Ο Έντουαρντς υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του 2013 σημειώθηκε "μεγάλη αύξηση των νέων αφίξεων στην Ιορδανία, όπου περισσότεροι από 1.100 Σύροι διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά". "Πολλοί από αυτούς έρχονται ξυπόλυτοι, με ρούχα μες την λάσπη και το χιόνι", σημείωσε.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων πρόκειται να φτάσει το 1,1 εκατομμύριο ως τον ερχόμενο Ιούνιο αν συνεχιστεί ο πόλεμος.Πάντως, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή έκτακτης βοήθειας αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κακοκαιρία που πλήττει την Μέση Ανατολή.

Τα πρώτα φορτία με τη βοήθεια αυτή, η οποία αποτελείται κυρίως από κουβέρτες, θα δρομολογηθούν ήδη από σήμερα στην Ιορδανία.
Υπό τον έλεγχο των ανταρτών το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Βορρά
Εν τω μεταξύ, υπό τον έλεγχο των ανταρτών τέθηκε σήμερα το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της βόρειας Συρίας, ύστερα από πολλές ημέρες σφοδρών μαχών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Οι μάχες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ σταμάτησαν γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και η βάση περιήλθε πλήρως στα χέρια των ανταρτών. Υπάρχουν πολλοί νεκροί στις τάξεις του στρατού. Μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αξιωματικών τράπηκε σε φυγή τα ξημερώματα", δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
"Πρόκειται για την κατάληψη της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος πριν από 22 μήνες. Το αεροδρόμιο Ταφτάναζ κατελήφθη από (τρείς ισλαμικές ριζοσπαστικές οργανώσεις) το Μέτωπο αλ Νόσρα, τις Άχραρ αλ Σαμ και Τάλιαα αλ Ισλαμίγια.

Την Πέμπτη 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, αναφέρει το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη, το Μάρτιο του 2011, της εξέγερσης κατά του καθεστώτος.Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό επίπεδο, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι μαζί με τον διεθνή απεσταλμένο για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι άρχισαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, νέες συνομιλίες που διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα, αναζητώντας μια πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση.
Keywords
Τυχαία Θέματα