Κατεβάζει «ρολά» την Πέμπτη το Δημόσιο στο Βέλγιο

Σε γενική απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι δημόσιοι υπάλληλοι του Βελγίου κατεβαίνουν διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θέλει να περάσει η νέα κυβέρνηση του Elio di Rupio από το κοινοβούλιο πριν από το τέλος του 2011.....

Οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν απεργίες σε όλα τα Μ.Μ.Μ. τα ταχυδρομεία, την πυροσβεστική
και τις διοικητικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Δεκεμβρίου, τερματίζοντας μια πολιτική κρίση διάρκειας 541 ημερών, θέλει να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να ψηφίσει την Πέμπτη μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού αλλά και για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, όπως απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές.
Το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τα 65 χρόνια, δεν θα αλλάξει, όμως για την πρόωρη συνταξιοδότηση θα απαιτούνται πλέον 42 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 62 ετών, αντί για 35 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών.
Για τα «βαρέα» επαγγέλματα το όριο θα ανέβει από τα 58 στα 60 χρόνια.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να ευθυγραμμίσει το σύστημα του δημόσιου τομέα με αυτό του ιδιωτικού και να καταργήσει ορισμένα ειδικά καθεστώτα, όπως αυτό των πιλότων, των αλιέων και των δημοσιογράφων.
Keywords
Τυχαία Θέματα