Μειώνεται το ποσοστό αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία σε Ιδιωτική Κλινική

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τη νοσηλεία τους σε συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές. Αν ισχύσει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα έχουν ποσοστό συμμετοχής από 30% έως 50% στο κόστος νοσηλείας το οποίο μέχρι τώρα καλύπτεται από το Ταμείο....

Σήμερα, οι ασφαλισμένοι που νοσηλεύονται σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ
ιδιωτικές κλινικές πληρώνουν μόνο τη διαφορά που προκύπτει από την τιμή της ιατρικής πράξης, που ισχύει στο συγκεκριμένο Νοσηλευτήριο, και του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (κόστος ιατρικής και διαγνωστικής πράξης ή νοσηλείας με βάση το κρατικό τιμολόγιο).
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, εκτός από τη διαφορά της τιμής, οι ασθενείς θα πληρώνουν και συμμετοχή επί του ποσού που σήμερα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, δηλαδή, μειώνεται το ποσοστό αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και το «βάρος» μετακυλίεται στον ασθενή. Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ το ποσοστό συμμετοχής θα είναι 50% και για τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων θα είναι 30%. Από μέτρο εξαιρούνται οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Η διαφοροποίηση των ασφαλισμένων ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει ένας «Ενιαίος Οργανισμός» έχει δυσαρεστήσει πολύ κόσμο και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Ο λόγος όμως, για τον οποίο οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τους υπολοίπους, είναι επειδή καταβάλουν μικρότερες εισφορές (σήμερα πληρώνουν 12 ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να διπλασιαστεί).
Πάντως, ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ είχε «κολλήσει» μέχρι την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαμηνύσει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υπεύθυνο για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Μάριο Σαλμά ότι από τον νέο Κανονισμό δεν προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις τροποποιήσεις που γίνονται εις βάρος των ασφαλισμένων. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ θέτουν και ζητήματα νομιμότητας, αφού _ όπως αναφέρουν _ για πρώτη φορά η πρόταση για την τροποποίηση του Κανονισμού δεν έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, αλλά από επιτροπή που όρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τη συμμετοχή του άτυπου συμβούλου του, καθηγητή της ΕΣΔΥ, κ. Ν. Μανιαδάκη και ενός εκ των διευθυντών του ΕΟΠΥΥ (ορθοπεδικός στο επάγγελμα) κ. Ι. Βαφειάδη. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται σαφώς ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον κ. Βαφειάδη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, στις 24 Οκτωβρίου, δίδοντάς τους μόνο μία ημέρα διορία για να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους. Στο υπουργείο Οικονομικών πήγε με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου.
Σε ποια σημεία διαφώνησαν μέλη του Δ.Σ
Keywords
Τυχαία Θέματα