Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «νίκησε» ακτιβιστές από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Μεξικό και είναι η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2012. Ανακοινώθηκε επίσημα από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ και από πολλούς ήδη θεωρείται μια απόφαση... ισορροπίας! ....Αντίθετα από πέρυσι, όταν το Νόμπελ Ειρήνης είναι απονεμηθεί σε τρεις γυναίκες, φέτος, το βραβείο έχει έναν παραλήπτη.

Ο ιστορικός ρόλος της προς την ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και η ανάγκη να δοθεί μια...
ώθηση για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφαση των μελών της Επιτροπής.
Εκτός από το ρόλο της στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το τέλος του πολέμου, η Επιτροπή εξήρε και τη συμβολή της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Βέβαια, όπως επεσήμανε νωρίτερα και το Reuters, στην απόφαση αυτή υπάρχει κι ένα παράδοξο: τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, μεταξύ των επικρατέστερων Ρώσων υποψηφίων για Νομπέλ Ειρήνης ήταν η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, που θεωρείται η "γιαγιά" του ρωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σβετλάνα Γκανουσκίνα και η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα "Memorial" της οποία ηγείται, και ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Ηχώ της Μόσχας".
Φέτος πολλαπλασιάστηκαν οι επικρίσεις για τη στάση της Ρωσίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η κυβέρνηση κατέστειλε την ελευθερία του λόγου πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ποιος ξεχνάει τη φυλάκιση των μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, γιατί τραγούδησαν μέσα στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας «προσευχή» κατά του Πούτιν;

Μια πιθανή βράβευση Ρώσου με Νομπέλ Ειρήνης θα ήταν πολιτικά παρακινδυνευμένη καθώς η Νορβηγία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και ο πρόεδρος της επιτροπής Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ είναι επίσης γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κυριαρχία του νόμου στις 47 χώρες-μέλη του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters.
Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε βαθιά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την ΕΕ. «Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της», χαρακτήρισε το βραβείο Νόμπελ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μέσω... twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπ
Keywords
Τυχαία Θέματα