Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο επισκέπτεται τον Τζούλιαν Ασάνζ


Είναι και οι δύο επικηρυγμένοι, βρίσκονται σε διαρκή απομόνωση, και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους… Ο Ιταλός συγγραφέας του «Γόμορρα», Ρομπέρτο Σαβιάνο, που απειλείται από τη μαφία και ο Αυστραλός ακτιβιστής, Τζούλιαν Ασάνζ, που βρίσκεται πίσω από τα περίφημα Wikileaks, έχουν πολλά κοινά....

Ο Σαβιάνο το επιβεβαίωσε αφού επισκέφθηκε τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ που τα παρέχει άσυλο και όπου παραμένει τους τελευταίους μήνες, ώστε να μην εκδοθεί στην Σουηδία που θα δικαστεί με τη κατηγορία βιασμού.
«Περίμενα να δω έναν Ασάνζ καταρρακωμένο, απεγνωσμένο που δεν μπορεί να δει την οικογένειά του, που πρέπει να υπομείνει την κατηγορία του βιασμού, μια κατηγορία που ήρθε έπειτα από χειρισμούς. Και όμως βρήκα έναν άνθρωπο ισορροπημένο, παρά τον περιορισμένο χώρο στον οποίο βρίσκεται και από τη συνάντησή μας δε θυμάμαι μόνο τις πληροφορίες που ανταλλάξαμε, αλλά κυρίως την ειρήνη, σε κατάσταση ζεν, στην οποία ζει», γράφει σε κείμενό του στο ιταλικό περιοδικό L’Espresso, ο γνωστός συγγραφέας.
Μιλώντας και για τη δική του εμπειρία, την οποία προφανώς συμμερίζεται με τον Αυστραλό ακτιβιστή, ο Σαβιάνο λέει «όταν ζεις καταπατώντας την καθημερινότητά σου, όταν είσαι υποχρεωμένος να πεις ψέματα για την ασφάλειά σου, όταν περπατάς για λίγο και είσαι περικυκλωμένος από ένοπλους, στο τέλος καταλήγεις να γίνεις νευρωτικός, διπολικός, παρανοϊκός, στο έλεος της μοναξιάς. Είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βγεις από αυτό».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο συγγραφές του «Γομόρρα», ο Ασάνζ «μοιάζει να έχει καταφέρει να σωθεί, να κρατήσει κατά κάποιο τρόπο μακριά του, την δημόσια εικόνα που έχει δημιουργηθεί για εκείνον και τις κατηγορίες εναντίον του. Εγώ, δεν τα έχω καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».
Keywords
Τυχαία Θέματα