Ο υπολογιστής που «έσβησε» το usb Διώτη, μπορεί να «πει» την αλήθεια…



Στον υπηρεσιακό υπολογιστή του ΣΔΟΕ στον οποίο, όπως υποστήριξε με το υπόμνημά του στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννης Διώτης έκανε την αντιγραφή του usb με τη λίστα Λαγκάρντ σε νέο στικ, βρίσκεται το μυστικό της αλλοίωσης της λίστας με τους Ελληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC...

Οι
οικονομικοί εισαγγελείς, κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, αναμένεται να ζητήσουν άμεσα από τον κ. Διώτη όσο και από την συνεργάτιδά του, η οποία τον βοήθησε στη διαδικασία αντιγραφής και διαγραφής, να τους υποδειχτεί ο υπηρεσιακός υπολογιστής του υπουργείου Οικονομικών στον οποίο έγιναν οι ενέργειες αυτές.
Εχοντας στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές τον υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε και αξιοποιώντας προηγμένα λογισμικά είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της έρευνας. Βασικότερο όλων, πόσα και ποια αρχεία παρέλαβε ο κ. Διώτης από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν ο τελευταίος του παρέδωσε το usb της λίστας Λαγκάρντ. Με απλά λόγια από τίνος τα χέρια έγινε η αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από τον κατάλογο των καταθετών της ελβετικής τράπεζας.
Τα log files του συγκεκριμένου υπολογιστή σε συνδυασμό με το στικ που βρίσκεται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων μπορούν να πιστοποιήσουν καταρχήν αν έχουν «πειραχτεί» τα metadata του στικ, να ορίσουν τη διάρκεια αντιγραφής από στικ σε στικ, ενέργεια που πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Διώτη όπως λέει ο ίδιος, τον όγκο και τον αριθμό των αρχείων που αντιγράφηκαν όπως επίσης και αν έγινε στο τέλος διαδικασία διαγραφής του usb. Η εφαρμογή αυτών των λογισμικών στον υπηρεσιακό υπολογιστή που χρησιμοποίησε ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ είναι σε θέση να προσφέρει ακόμα και τη δυνατότητα ανάκτησης από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή των αρχείων που περιείχε το αρχικό στικ ακόμα και αν αυτά διαγράφηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντιγραφής.
Τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν ακόμα και μετά από format
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές αποδίδουν εξαιρετική σημασία στην υπόδειξη του συγκεκριμένου υπηρεσιακού υπολογιστή από τον κ. Διώτη και τη συνεργάτιδά του ώστε να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Στην περίπτωση κατά την οποία δε, που στον υπολογιστή που έγινε η αντιγραφή και διαγραφή του στικ με τη λίστα Λαγκάρντ, όπως υποστηρίζει ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις, όπως format, όπως διαβεβαιώνουν, μιλώντας στο protothema.gr ειδικοί του χώρου των νέων τεχνολογιών, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες διαθέτουν την τεχνογνωσία για να επανακτηθούν όλα τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, βάσει των ειδικών, όταν σβήνουμε τα δεδομένα, δεν σβήνονται σε φυσικό επίπεδο από το δίσκο (με την εξαίρεση των SSD που υποστηρίζουν TRIM). Αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι πως η πληροφορία του αρχείου παραμένει, όμως το σύστημα αντιμετωπίζει την τοποθεσία του σαν κενό χώρο. Πράγμα που σημαίνει πως μέχρι να γραφτούν νέα δεδομένα από επάνω, το αρχείο θα βρίσκεται εκεί που ήταν. Αυτό εκμεταλλεύονται όλα τα προγράμματα undelete και επαναφοράς δεδομένων.
Ιδανικά, για να γίνει σωστή ανάκτηση, θα πρέπει ο δίσκος να αφαιρεθεί από τον υπολογιστή και να συνδεθεί σε κάποιον άλλο (εσωτερικά ή με αντάπτορα USB), ώστε να μην χρησιμοποιείται το σύστημα κατά την επαναφορά των δεδομένων και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα το αρχείο που θέλουμε να ανακτήσουμε να χαθεί. Ακόμα και στην περίπτωση στην οποία όχι μόνο έγινε format στον σκληρό δίσκο, αλλά γράφτηκαν δεδομένα από την επανεγκατάσταση του λειτουργικού, μπορούμε να κάνουμε ανάκτηση των δεδομένων χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το GetDataBack.
Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις οποίες μπορεί να απευθυνθούν οι αρχές και να γίνει ανάκτηση όλων των δεδομένων.
Keywords
Τυχαία Θέματα