Οι Φίλοι της Συρίας συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη…

Οι εκπρόσωποι τουλάχιστον 70 χωρών, με την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας, συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να «αυξήσουν την πίεση» επί του καθεστώτος Ασαντ προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο Αναν για έξοδο από την κρίση. Το σχέδιο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός των περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων και αρκετών αραβικών χωρών θα συμμετάσχουν
σε αυτή τη δεύτερη διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας"... όπου η συριακή αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από το μεγαλύτερο συνασπισμό της, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής του, ο Μπουρχάν Γαλιούν, κάλεσε το Σάββατο τους Φίλους της Συρίας να εξοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

«Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο εκφράζει τα αιτήματα του συριακού λαού.
Ζητήσαμε επανειλημμένα τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Θέλουμε η διάσκεψη των Φίλων της Συρίας να συμφωνήσει στο αίτημα αυτό», δήλωσε στον Τύπο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, τη χώρα που φιλοξενεί τη διάσκεψη όπως και 18.000 σύρους πρόσφυγες, ο βασικός στόχος του φόρουμ θα είναι να ασκηθεί πίεση επί του καθεστώτος Ασαντ για να σταματήσει την αιματηρή καταστολή, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 10.000 ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος θα συζητηθούν στη διάσκεψη», πρόσθεσε τούρκος εκπρόσωπος.

Ο στόχος είναι κυρίως να αναγκασθεί το καθεστώς να σεβαστεί τη δέσμευσή του για να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων που πρότεινε ο Κόφι Αναν.

Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία προτείνει τη διακοπή κάθε μορφής βίας από όλες τις πλευρές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τις μάχες περιοχές και την απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα.

Την Παρασκευή το συριακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η μάχη για την ανατροπή του κράτους στη Συρία τελείωσε οριστικά και μια άλλη μάχη άρχισε, αυτή της εδραίωσης της σταθερότητας και της οικοδόμησης μιας νέας Συρίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα