Οι φορείς που κινδυνεύουν με λουκέτο…


Στην «κόκκινη γραμμή» θα βρεθούν νομικά Πρόσωπα ΙδιωτικούΔικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και ΔΕΚΟ. Ξεκινά η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλωνβάσει κριτηρίων που προετοιμάζουν Γάλλοι ειδικοί. Η άμεση κατάργηση ζημιογόνωνοργανισμών και φορέων (ΝΠΙΔ, ΑΕ), που θα πραγματοποιηθούν με αποφάσεις-εξπρέςτων αρμόδιων υπουργών, χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, θα αποτελέσει το βασικόμέτρο για να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο πουσυμφωνήθηκε με την τρόικα,
όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι...

Μόλις χθες, ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότιεντός του 2012 θα απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το σύνολο τουΔημοσίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του περί του αντιθέτου μέχρι τα τέλη τηςπροηγούμενης εβδομάδας, ενώ απέδωσε την ευθύνη της υλοποίησης σε κάθε υπουργείοχωριστά.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην «κόκκινη ζώνη» των «λουκέτων» θαβρεθούν ΝΠΙΔ, ΑΕ και ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα τηςκοινωνικής πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος αλλά και της ΕθνικήςΑμυνας (ΕΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.τ.λ.).
Τα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν αρχικά αναμένεται να είναιτο ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι οργανισμοί, η οικονομική κατάστασηπου βρίσκονται και η χρησιμότητά τους με βάση τα νέα δεδομένα πουδιαμορφώνονται στη δημόσια διοίκηση. Την απόφαση για την κατάργηση των φορέωνθα λάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί μετά από εισήγηση των ΕπιτροπώνΑναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων σταΝΠΔΔ και στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο τον περιορισμό των υπηρεσιών, βάσεικριτηρίων που προετοιμάζουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες. Από τη συγκεκριμένηδιαδικασία θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό (μόνιμοι και αορίστου χρόνουυπάλληλοι), οι οποίοι είτε θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκηπροσωπικού είτε θα απολυθούν.
Αργά χτες το βράδυ πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισηςανέφεραν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την τρόικα, προκειμένου να ενταχθούνοι υπό απόλυση υπάλληλοι σε καθεστώς εφεδρείας για 1 χρόνο λαμβάνοντας το 60%του μισθού και κατόπιν να απολυθούν.
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012Ενδεχόμενο και άλλων απολύσεων
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των απολύσεων σε αριθμόμεγαλύτερο των 15.000 που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την τρόικα για το 2012, μεστόχο τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ησυμφωνία με τους δανειστές αφορά τη μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλουςμέσω συνταξιοδοτήσεων, περιορισμού των προσλήψεων, αλλά και 15.000 απολύσεωναπό το 2011 μέχρι και το 2015.
Στον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων δεν υπολογίζονται τελικάοι συνταξιοδοτήσεις του 2010 που ξεπέρασαν τις 53.000. Κυβερνητικοί παράγοντεςεκτιμούν ότι για το 2011 οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000, αλλά ταεπόμενα χρόνια μέχρι το 2015 υπολογίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν τις150.000, συνυπολογίζοντας και τις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα