ΟΗΕ: Ισλαμιστές στο Μάλι στρατολογούν ανηλίκους και επιβάλουν τη Σαρία

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ, οι ένοπλοι ισλαμιστές που έχουν καταλάβει τμήμα του Μάλι συγκεντρώνουν χρήματα από λύτρα και διακίνηση ναρκωτικών και επιβάλλουν διά της βίας το νόμο της Σαρία..... Συχνά μάλιστα στρατολογούν ανηλίκους, τους οποίους αγοράζουν από τις οικογένειές τους για περίπου 600 δολάρια (464 ευρώ) το «κεφάλι», όπως καταγγέλλει o αναπληρωτής γενικός γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Ιβάν Σιμόνοβιτς, που πραγματοποίησε διερευνητική επίσκεψη στη χώρα.
Τον περασμένο Μάρτιο ισλαμιστές κατέλαβαν τα δύο τρίτα του Μάλι, όταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Ο Σιμόνοβιτς έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως των γυναικών, και για «τρομακτικά μεγάλη» λίστα ανύπαντρων γυναικών που είτε κυοφορούσαν, είτε είχαν κάνει παιδιά, ως αποτέλεσμα βιασμών και αναγκαστικών γάμων. Οι περισσότερες από αυτές τις άτυχες γυναίκες εξαναγκάζονταν να παντρευτούν, με κάθε νύφη να κοστίζει γύρω στα 1.000 δολάρια (773 ευρώ), ενώ στη συνέχεια πολλές εξωθήθηκαν στην πορνεία.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται συστηματικά», δηλώνει ο Σιμόνοβιτς στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι οι ισλαμιστές είχαν «επιβάλει μία ακραία εκδοχή της Σαρία». Η διερευνητική αποστολή συνέλεξε πληροφορίες από ταξιδιώτες από και προς το βόρειο Μάλι, όπου οι ισλαμιστές φέρονται να επιβάλλουν σκληρότερες ποινές στους εγκληματίες. Μέχρι στιγμής, δήλωσε, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις δημόσιες εκτελέσεις, οκτώ ακρωτηριασμοί και δύο ξυλοδαρμοί. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές του νότιου Μάλι, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Ο Σιμόνοβιτς ζήτησε από τις αρχές να εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδράμει ο ΟΗΕ στις προσπάθειες του εθνικού στρατού για ανακατάληψη του νότιου τμήματος της χώρας. Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται να είναι έτοιμο να υποστηρίξει την παρέμβαση διεθνούς δύναμης στη χώρα, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ίδια, τα μέλη του συμβουλίου φοβούνται ότι εξτρεμιστές που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα θα εκμεταλλευθούν την αναρχία που επικρατεί στο νότιο Μάλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα