Ολα έτοιμα στις ΗΠΑ για τις τρεις τηλεμαχίες Ομπάμα - Ρόμνεϊ

Τα συνέδρια τελείωσαν, και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ πήραν πανηγυρικά το χρίσμα από τα κόμματά τους. Και τώρα; Ενα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που απομένει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο: Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ πρέπει να κερδίσουν τις εντυπώσεις στα τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ, αρχής γενομένης από τις 3 Οκτωβρίου.....
Οποτε υπάρχει τόσο αμφίρροπη προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ,
η παραμικρή δημιουργία εντυπώσεων, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μπορεί να κάνει την ειδοποιό διαφορά. Τα ντιμπέϊτ θα δώσουν σε κάθε υποψήφιο την ευκαιρία να αποδείξει τις προσωπικές ικανότητες και την υπεροχή του στα πολιτικά ζητήματα, αν και, αναγκαστικά, σε σύντομες φράσεις. Θα είναι επίσης στιγμές «υψηλής ορατότητας», όπως λένε οι Αμερικανοί ειδικοί της επικοινωνίας, δηλαδή οι υποψήφιοι θα λάμψουν ή θα σκοντάψουν όχι μόνον αναλόγως της ρητορικής δεινότητάς τους αλλά ακόμη και με τους μορφασμούς του προσώπου τους.

Υπήρξαν στιγμές στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, που ντιμπέιτ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το εκλογικό αποτέλεσμα: ο Ρίτσαρντ Νίξον που ίδρωνε μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες, το 1960, ή ο Ρόναλντ Ρίγκαν που γύρισε προς τον Τζίμι Κάρτερ, το 1980, για να του πει, χαμογελώντας, «Πάλι τα ίδια».Οταν ο Τζορτζ Μπους πατήρ κοίταξε το ρολόϊ του, στη διάρκεια συζήτησης σε ένα δημαρχείο, για την κατάσταση της οικονομίας, το 1992, το μήνυμα που πήραν οι ψηφοφόροι ήταν ότι ο Μπους «δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για την ύφεση».Οταν ο Αλ Γκορ αναστέναζε με δυσφορία, κατ' επανάληψη στα ντιμπέϊτ, το 2000, έστειλε την εικόνα του «υπερόπτη», την οποία εκμεταλλεύθηκε δεόντως ο Τζορτζ Μπους υιός.

Στις πρώτες εμφανίσεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν αστέρας των δημόσιων συζητήσεων. Είχε την τάση να υιοθετεί μια απόμακρη, δασκαλίστικη, στάση απέναντι στις ερωτήσεις, παρουσιάζοντας, κάπως ψυχρά, τα υπέρ και τα κατά κάθε θέσης. Αλλά έλαμψε στις αντιπαραθέσεις με την εσωκομματική αντίζηλο Χίλαρι Κλίντον, και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέιν, το 2008, κάτι που απέδειξε ότι μπορούσε να εκμεταλλευθεί την στιγμή για να καταφέρει καίρια πλήγματα στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Στη διάρκεια των προκριματικών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Ρόμνεϊ έδειξε επίσης ότι μπορεί να είναι ετοιμόλογος, και να χειρίζεται με επιδεξιότητα δημόσιους διαξιφισμούς. Αν και πολλοί δεν έχουν ξεχάσει ότι προσφέρθηκε, κάποια στιγμή, να βάλει στοίχημα 10.000 δολάρια για ένα μάλλον ασήμαντο θέμα. Οι αντίπαλοί του άδραξαν την ευκαιρία για να δώσουν έμφαση στην τεράστια διαφορά που χωρίζει έναν πολυεκατομμυριούχο υποψήφιο πρόεδρο, από τον μέσο Αμερικανό πολίτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα