Ωρα να σκεφτούμε τη δική μας Τρόικα που επιστρέφει με νέες απαιτήσεις

Η Τρόικα επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα, στο διάστημα 3-5 Απριλίου, στην Αθήνα και μαζί της η αγωνία για την εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ, που έμειναν σε εκκρεμότητα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στα μέσα Μαρτίου....

Μεταξύ Τρόικα
και ελληνικής πλευράς υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων και εγγράφων αλλά τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να κλείσουν εγκαίρως στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Η δόση του Μαρτίου (2,8 δισ.) εξαρτάται από τα εξής σημεία:
ένα σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με πρόβλεψη για αποχωρήσεις συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλωνκαθιέρωση κριτηρίων αξιολόγησης με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουνεντός στόχων εκτέλεση του προϋπολογισμούμη υστέρηση των φορολογικών εσόδωναιτήματα της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμείαρυθμίσεις των δανείων στις τράπεζες,κατάργηση ή μη του ΕΕΤΗΔΕ και αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτωνμείωση του ΦΠΑ στην εστίασημείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.«Ολα αυτά είναι αλληλένδετα και τα διαπραγματευόμαστε μαζί», ανέφερε χθες υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ανησυχίες για επέκταση του «δόγματος» Κύπρου
Παρά τις διαβεβαιώσεις των κοινοτικών παραγόντων ότι η Κύπρος ήταν μία μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό «χάρτη» αρκετοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που δεν «πείθονται», γνωρίζοντας αυτό που συζητείται εδώ και καιρό: ότι υπάρχει λόγω κρίσης ένα όριο στα «συμβατικά» μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να κλείσουν οι «τρύπες» του ελλείμματος σε κράτη με μεγάλη ύφεση
Η κυβέρνηση, έχει περιθώριο περίπου μίας εβδομάδας μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για μην κάνει το «λάθος» της Κύπρου, αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Δηλαδή, για να είναι «μελετημένη» ώστε να αντικρούσει τις προτάσεις και τις θέσεις των δανειστών.
Πέραν της κρίσιμης –πολιτικής πλέον– απόφασης για τη διαθεσιμότητα που θα οδηγήσει στα 2,8 δισ. ευρώ (δεν απαιτείται παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα αλλά μπορεί να εγκριθεί στις Βρυξέλλες από ένα Euro Working Group) εκκρεμούν μία σειρά από ζητήματα για την 1η αναθεώρηση του 2013 που θα πρέπει να φέρει (σε δόσεις) 6 δισ. ευρώ.

Φόβοι για νέα μέτρα
Η ελληνική πλευρά –σύμφωνα με αρμόδιες πηγές– ήλπιζε να μην ανοίξει το θέμα «κενό 2013» έως την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Μαΐου. Στελέχη των δανειστών φέρεται όμως ότι επέμεναν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν «διακοπούν» οι διαπραγματεύσεις του Μαρτίου οι εκπρόσωποι της τρόικας, είχαν αρχίσει να υπολογίζουν ένα «ευμεγέθες» ποσό. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν πέσει στο τραπέζι και «μέτρα».
Η κυβέρνηση θα περιμένει –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη– να δει τις διαθέσεις της Τρόικα και κυρίως αν η στάση της έχει αναπροσαρμοσθεί μετά τα γεγονότα στην Κύπρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα