Πρωθυπουργός εγώ, αλλιώς... εκλογές διαρκείας!

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση να ηγηθεί οίδιος σε κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας για να μην οδηγηθεί η χώρα ξανά σεεκλογές. Σε συνέντευξή του στο Μega μίλησε για «τροποποίηση» του Μνημονίου καιεπιχείρησε ξανά να ταυτίσει Βενιζέλο και Παπανδρέου. Τον όρο να είναι ο ίδιοςπρωθυπουργός, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θέτει ο Αντ.
Σαμαράς προκειμένουνα μην οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την πίεση τωνδημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τα ποσοστά του κόμματός του να απέχουν μακράν... τουστόχου που έχει θέσει για αυτοδυναμία, επέστρεψε στη συζήτηση για τομετεκλογικό σκηνικό, θέτοντας ως απαράβατη προϋπόθεση να ηγηθεί ο ίδιος του κυβερνητικούσχήματος συνεργασίας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες (Μega), ξεδίπλωσε τηστρατηγική του τόσο έναντι του κ. Βενιζέλου όσο και έναντι των άλλων κομμάτωντης κεντροδεξιάς.
Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό σκηνικό και στην περίπτωση κατάτην οποία δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε: «Κι αν δεν μπορείνα σχηματιστεί κυβέρνηση, τι θα κάνω; Το ερώτημα είναι: θα μείνουμε ακυβέρνητοιως χώρα; Αναγκαστικά. Οχι από δικό μου αίτιο. Θα πρέπει να ξανάπαμε σε εκλογέςπαρά το ακυβέρνητο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, έσπευσε από την πλευρά του ναθέσει τον πρώτο -και βασικότερο, όπως εμφανίστηκε- όρο για μια ενδεχόμενησυγκυβέρνηση. «Πρωθυπουργία του αρχηγού του πρώτου κόμματος στη Βουλή», τόνισεχαρακτηριστικά.
Σε μια προσπάθεια πάντως να συσπειρώσει τους κεντροδεξιούςψηφοφόρους, χαρακτήρισε «φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ» και «ασυλία στο ΠΑΣΟΚ» τηνψήφο σε αλλά κεντροδεξιά κόμματα.
«Ολα αυτά τα μικρότερα κόμματα τα οποία βγήκαν, φύτρωσαν απότη μήτρα της ΝΔ» -υπογράμμισε, αναφερόμενος προφανώς στον ΛΑΟΣ, τη ΔημοκρατικήΣυμμαχία και τους Ανεξάρτητους Ελληνες- «είναι κόμματα στα οποία σήμερα όπωςέχει η κατάσταση, με μια Ελλάδα η οποία πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις,όποιος τα ψηφίσει ουσιαστικά δίνει φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ και κατά την άποψή μουδίνει και ασυλία στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ψήφος ασυλίας στο ΠΑΣΟΚ».
Κόμματα διαμαρτυρίας«Δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχουν κόμματα τα οποίασήμερα απλά είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Είναι κόμματα τα οποία δεν έχουνθέσεις, είναι κόμματα τα οποία δεν έχουν ιδεολογία», προσέθεσε.
Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε αυτή τη φορά τη λέξη «τροποποίηση»,προκειμένου να πείσει ότι θα αλλάξει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έχουνπεριληφθεί στο Μνημόνιο.
Επέμεινε στο θέμα της επιστροφής χρημάτων στουςχαμηλοσυνταξιούχους, στην κατάργηση του φόρου στα ακίνητα που εισπράττεται απότη ΔΕΗ αλλά και στην προσπάθεια μείωσης της φορολόγησης.
Τέλος, επιχείρησε να ταυτίσει για μία ακόμη φορά τονΕυάγγελο Βενιζέλο με τον Γιώργο Παπανδρέου και, αναφερόμενος στον πρόεδρο τουΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «όταν ο κ. Παπανδρέου έκανε τη μεγαλύτερη ανοησία που έχειποτέ γνωρίσει η Ευρώπη, ο πρώτος που βγήκε και τον υπερασπίστηκε στηνΚοινοβουλευτική Ομάδα ήταν ο κ. Βενιζέλος».
Γιάννης Σαραντάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα