Στα 7,8 δισ. ευρώ οι περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα την Πέμπτη και την συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ότι «είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία», η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και τις επόμενες ημέρες.....

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ελπίζει πλέον ότι ο χρόνος έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου θα είναι αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για τα δημοσιονομικά όσο και για τις προαπαιτούμενες
ενέργειες. Όσον αφορά, δε, στο «αγκάθι» των 550 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι φάνηκε να υπάρχει συμφωνία για τη κάλυψη αυτού του ποσού με ορισμένους τρόπους, χωρίς να δημιουργείται εμπλοκή.
Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης, που αφορά στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, φαίνεται ότι η Τρόικα δεν υποχωρεί από τα 9 δις ευρώ για το 2013, ζητώντας δηλαδή 1,2 δις ευρώ παραπάνω από αυτά που προέβλεπε το Προσχέδιο! Όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα, αυτά τελικά φαίνεται ότι κλείνουν στα 2 δις ευρώ και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας. Κατόπιν τούτου, το πακέτο της διετίας έχει ως εξής:
Περικοπές μισθών: 1,7 δις ευρώΠερικοπές συντάξεων: 4,9 δις ευρώΠερικοπές επιδομάτων: 1,18 δις ευρώΠερικοπές υπουργείων: 3,7 δις ευρώΦορολογικά μέτρα: 2 δις ευρώΣκληρό όπως φαίνεται είναι το παζάρι για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αφού μπορούν να κρύβουν εκπλήξεις στα εργασιακά, ενώ φαίνεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τεθεί ως προαπαιτούμενο.
Το θετικό της χθεσινής συνάντησης είναι ότι φαίνεται πως κάμπτονται οι αντιστάσεις για τη Ρήτρα απόκλισης, η οποία θα λειτουργεί και αντιστρόφως, κάτι που σημαίνει ότι εάν επιτύχουμε καλλίτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, θα αφαιρούνται μέτρα από το πακέτο περικοπών.
Keywords
Τυχαία Θέματα