Τελευταία η Ελλάδα στην προσέλκυση επιχειρήσεων…


Στην τελευταία θέση του καταλόγου 14 χωρών της Ευρώπης, ωςπρος την ελκυστικότητά τους για την ίδρυση επιχειρήσεων, βρίσκεται η Ελλάδα,σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας τουαυστριακού υπουργείου Οικονομίας, Austrian Business Agency (ΑΒΑ) και στην οποίασυμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκέςχώρες.
Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση της έρευνας ότι, ελάχιστη σημασία για τηνεπιλογή του τόπου ίδρυσης επιχειρήσεων παίζουν, σύμφωνα με τους... συμμετέχοντεςστην έρευνα, οι παράγοντες εργασιακό κόστος (μόλις 24%) και φόρος επιχειρήσεων(23%), τη στιγμή που από την πλειονότητα των πολιτικών και των «ειδικών»διατυμπανίζεται το τελείως αντίθετο ως προς την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Στη βαθμολογική κλίμακα της έρευνας, από 1 έως 4, με άριστατο 1, η Ελλάδα βαθμολογείται με το βαθμό 3,7, ενώ στην πρώτη θέση του καταλόγουελκυστικότητας των 14 χωρών βρίσκεται η Γερμανία με το βαθμό 1,4 και ακολουθούνΣουηδία (1,5), Ελβετία (1,8), Ολλανδία (1,8) και Αυστρία (1,9), που εμφανίζεταινα προηγείται από τις θεωρούμενες ως ιδιαίτερα «ελκυστικές» χώρες γιαεπιχειρηματίες, όπως οι Φινλανδία, Βρετανία ή Γαλλία.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ως σημαντικότερουςπαράγοντες για την αξιολόγησή τους ως προς την ελκυστικότητα των 14 χωρών, τα ενεργειακά δίκτυα στην κάθε χώρα (74%), τοκαλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό (71%), την εξειδίκευση των εργαζομένων(65%), καθώς επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας και δεδομένων, τα περιβαλλοντικάκαι εκπαιδευτικά πρότυπα, και τις επιδοτήσεις στην έρευνα.
Κατόπιν αυτών αξιολογείται η πολιτική και η οικονομικήσταθερότητα μιας χώρας, ενώ πολύ μικρότερης σημασίας φαίνεται να είναι ηκοινωνική δικαιοσύνη και η ποιότητα ζωής στη χώρα εγκατάστασης επιχειρήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα