Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στα 68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Χορτιάτη διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην κοινοτική αίθουσα του Χορτιάτη.
Στην εκδήλωση, που είχε θέμα «Δοσίλογοι- ταγματασφαλίτες: Ο προδοτικός τους ρόλος- Οι σύγχρονοι συνεχιστές τους», μίλησε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ..
Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στα γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, την ημέρα του ολοκαυτώματος στον Χορτιάτη, όπου 149 άτομα θανατώθηκαν μαρτυρικά από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες της μονάδας του Σούμπερτ.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, καθώς τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε όλη τη Νέα Ευρώπη του ναζισμού οι Γερμανοί βρήκαν συμπαράσταση από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελίτ.

Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στη Νορβηγία η τοπική κυβέρνηση συνεργασίας έκανε τόσο καλά τη δουλειά της, ώστε το Ράιχ δεν απέσπασε παρά μόνο 800 τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της χώρας».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του γραφείου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα