Βαρύ φινάλε για τους «Ροζ Πάνθηρες»


Καταδιώξεις, ληστείες πανάκριβων κοσμημάτων, ωραίες γυναίκες, γρήγορα αυτοκίνητα. Η ζωή και η δράση των μελών της περιβόητης και διάσημης συμμορίας ληστών «Ροζ Πάνθηρες» θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας....

Τα ηγετικά στελέχη της σπείρας και η συνεργάτις τους, πρώην αθλήτρια, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη πολλών ετών Το τελευταίο κεφάλαιο του σεναρίου γράφτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου, όταν επτά από τους συνολικά δέκα κατηγορούμενους για συμμετοχή στη συμμορία καταδικάστηκαν κατά περίπτωση σε ποινές από 7 έως 25 έτη.
Το δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα, καθώς πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι υπήρξε πίεση για να μην παρέλθει το 18μηνο, που έληγε μία μέρα μετά και θα είχε ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι.
Ο «αρχηγός» Σλόμπονταν Μπογκάντοβιτς, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε και διεθνές ένταλμα σύλληψης, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών. Στο εδώλιο βρισκόταν και η δίμετρη Σέρβα μπασκετμπολίστρια Ολιβέρα Τσίρκοβιτς, που είχε φορέσει φανέλες ελληνικών ομάδων και οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει ως «γυναίκα-αράχνη», η οποία καταδικάστηκε σε 12 χρόνια. Τη μεγαλύτερη ποινή έλαβε ο σύντροφός της, o Ντράγκαν Γιάντζιτς, που κρίθηκε ένοχος επιπλέον για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος αστυνομικού και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το Δικαστήριο κλήθηκε να δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση υπό αντίξοες συνθήκες. Εκλήθη να δικάσει μια μεγάλη δικογραφία, με πολλούς κατηγορούμενους και πολλούς μάρτυρες σε μικρό χρονικό διάστημα υπό την πίεση του κινδύνου της λήξεως του 18μήνου της προσωρινής κράτησης. Κατά την κρίση μου καταβλήθηκε από το Δικαστήριο η προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να αναγνωρίσει ο εκάστοτε κατηγορούμενος ότι διαφυλάχθηκαν τα δικαιώματά του. Προσωπικά χαρακτηρίζω την ακροαματική διαδικασία ποιοτική», δήλωσε στο «Εθνος» ο Δημήτρης Γκαβέλας, συνήγορος του Σλ. Μπογκάντοβιτς και Βλ. Στογιάνοβιτς.
Οι κινηματογραφικές ληστείες που πραγματοποίησε η συμμορία ληστών που ξεκίνησε από τη Σερβία και δραστηριοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη, εντυπωσίασαν τους ντετέκτιβ των Γιουροπόλ, Ιντερπόλ και ΕΛ.ΑΣ. «Η μεθοδικότητα, η αποτελεσματικότητα, η φαντασία και το θράσος που επέδειξαν οι «Ροζ Πάνθηρες» στις αναρίθμητες διαρρήξεις, ληστείες και κλοπές που έπραξαν είναι για να τους βγάζεις το καπέλο. Εγώ προσωπικά τους παραδέχομαι και τους σέβομαι ως ληστές», αναφέρει στο «Εθνος» αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν στην ομάδα που συνέλαβε τη συμμορία και οδήγησε δέκα άτομα στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή που σε εξέλιξη βρισκόταν η ακροαματική διαδικασία, η πρώην μπασκετμπολίστρια Ολιβέιρα Τσίρκοβιτς και ο κατά 10 χρόνια νεότερος σύντροφός της Ντράγκαν Γιάντζιτς ήταν σαν να βρίσκονταν στον? κόσμο τους. Αρνήθηκαν να ορίσουν δικηγόρο γιατί θεώρησαν ότι «με τη δημοσιότητα που είχε λάβει η υπόθεσή τους ήταν ήδη καταδικασμένοι». Καθισμένοι στο εδώλιο κρατούσαν σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου, ενώ στα διαλείμματα αρνούνταν πεισματικά να μιλήσουν για την υπόθεση που ήξεραν ότι θα τους οδηγούσε ξανά στη φυλακή.

Αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ ο «νονός» τους
Οι «Ροζ Πάνθηρες» έχουν καταφέρει να ληστέψουν «ταχυδακτυλουργικά» περισσότερα από 150 ακριβά χρυσοχοεία σε 26 τουλάχιστον χώρες. Η σπείρα «ιδρύθηκε» κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η φήμη της αναφέρει ότι σκοπός της ήταν μέρος της λείας από τις ληστείες να διατίθεται στους Σέρβους στρατιώτες για την ενίσχυσή τους στο μέτωπο.
Εκτιμάται ότι σήμερα η οργάνωση, που έχει πλοκάμια σ' όλη την Ευρώπη, αποτελείται από τουλάχιστον 250 άτομα, κυρίως Σέρβους και υπηκόους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» τους το έδωσε ένας αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ, όταν σε πολυτελή βίλα έξω από το Λονδίνο βρέθηκε το περίτεχνο διαμάντι που είχαν κλέψει. Οι ληστές το είχαν κρύψει μέσα σε ένα κουτί γυναικείας κρέμας, όπως ακριβώς είχε κάνει ο Φαντομάς στην ομώνυμη ταινία με τον Πίτερ Σέλερς.
Στην Ελλάδα, η συμμορία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2007 και φρόντισε η πρώτη «γνωριμία» να μείνει αξέχαστη, αφού η λεία της ληστείας σε γνωστό κοσμηματοπωλείο της Σαντορίνης ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά, «χτύπησαν» χρυσοχοεία σε Ρόδο και Κω.
Η συμμορία φαίνεται ότι επέστρεψε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009. Καίριο χτύπημα σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 4 μέλη συνελήφθησαν ύστερα από ληστεία στην Ηλιούπολη. Η λεία από 116 ληστείες ξεπερνάει τα 3.500.000 ευρώ, ενώ στο στόχαστρό τους είχαν μπει και καταστήματα επωνύμων, όπως της Δέσποινας Μοιραράκη.

Διάρρηξη μέσα σε δύο λεπτά
Με ασύλληπτα μέλη ή ενδεχομένως και νέο παρακλάδι της οργάνωσης «Ροζ Πάνθηρες» συνδέουν οι Αρχές την κινηματογραφική διάρρηξη σε γνωστό κοσμηματοπωλείο στην Ελούντα της Κρήτης που έγινε τη Δευτέρα 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η ληστεία να αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, καθώς η δίκη των συλληφθέντων ηγετικών στελεχών της συμμορίας ήταν ήδη σε εξέλιξη και αναμενόταν να μην ολοκληρωθεί.
Σ' αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εκτιμάται πως παρακλάδι της συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» έκανε τη ληστεία στην Ελούντα για να χρηματοδοτήσει τη διαφυγή των ελεύθερων αρχηγών.
Από το χτύπημα στην Ελούντα, οι Αρχές εντυπωσιάστηκαν από τον επαγγελματισμό, τη μεθοδικότητα και τον χρόνο δράσης των δραστών της διάρρηξης κοσμηματοπωλείου. Η διάρρηξη καταγράφηκε από κάμερα και είχε ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο λεπτά, ενώ οι δράστες είχαν «κοφτερό» μάτι, καθώς έφυγαν με τα πιο ακριβά κοσμήματα και ρολόγια από το κατάστημα, γεγονός που μαρτυρά γνώση του «επαγγέλματος».
Κορυφαίοι στο είδος θεωρούνται οι «Ροζ Πάνθηρες». Ακόμη ένα στοιχείο που οδηγεί τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από το χτύπημα η διαβόητη συμμορία είναι ότι Σέρβοι είχαν νοικιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το βαν που χρησιμοποιήθηκε στη διάρρηξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα