Economist: Είναι ο Ερντογάν Σουλτάνος;

17:36 7/6/2013 - Πηγή: TNSite

"Σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα, κανόνια νερού: πρέπει να πρόκειται για το Κάιρο, την Τρίπολη ή κάποια άλλη πρωτεύουσα μιας στυγνής δικτατορίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αλλά για την πλατεία Ταξίμ την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και επιχειρηματική πρωτεύουσα της δημοκρατικής Τουρκίας".

"Οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πιο σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από

900 συνελήφθησαν. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους".

Το περιοδικό αναφέρει στη συνέχεια: "Για ορισμένους αναλυτές, οι ταραχές στην Τουρκία παρέχουν νέες αποδείξεις ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν".

Αποβίβαση από το δημοκρατικό τρένο

Το περιοδικό σχολιάζει ότι από το 2002 που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν η οικονομία της χώρας έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη.

Παράλληλα έχει προωθηθεί αρκετές εξίσου σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορεί η χώρα να συμμετέχει με αισιοδοξία στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την είσοδό της στην Ε.Έ.

"Ωστόσο, έχουν υπάρξει εδώ και καιρό ανησυχίες για τον κ. Ερντογάν. Κάποτε αποκάλεσε τη δημοκρατία "ένα τρένο από οποίο το πρέπει να κατέβεις όταν έχεις φτάσει στον προορισμό σου", ενώ είναι γνωστή η περιφρόνησή του για την κοσμοπολίτικη μπουρζουαζία της Κωνσταντινούπολης και του Ιζμίρ. Οι θρησκευτικές καταβολές του κόμματός του έχουν κάνει πολλούς να τρέμουν στο ενδεχόμενο της ισλαμοποίησης του υπερήφανου κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Ατατούρκ" γράφει το περιοδικό.

Τέλος το περιοδικό κάνει λόγο για τον αριθμό των φυλακισμένων Τούρκων δημοσιογράφων να ξεπερνάει ακόμη κι εκείνον της Κίνας!

Το άρθρο επισημαίνει ότι υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων, ο κ. Ερντογάν, θα αγκιστρωθεί ακόμη εντονότερα από την εξουσία που του δίνει η θέση του, εκεί όπου κανονικά θα όφειλε να σημειώσει μία αποφασιστικής σημασίας στροφή στην πολιτική του.

(Πηγή: Economist)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα