Economist: Στις χώρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών κατατάσσεται η Ελλάδα

16:36 24/12/2013 - Πηγή: TNSite

Η έρευνα του EIU περιλαμβάνει την εκτίμηση κινδύνων για 150 χώρες, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τη σταθερότητα των θεσμών και της κυβέρνησης σε κάθε χώρα.

Εξήντα πέντε από τις 150 χώρες - κυρίως από τη Μέση Ανατολή , τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια- βρίσκονται στη ζώνη του υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου κοινωνικών αναταραχών για το επόμενο έτος.

Στις χώρες με “πολύ υψηλό κίνδυνο” εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών το 2014 περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Βοσνία-

Ερζεγοβίνη, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ, η Βενεζουέλα, ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή και η Βολιβία.

Στην ομάδα “υψηλού κινδύνου”, εκτός από την Κροατία, βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Π.Γ.Δ.Μ., η Αλβανία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Μπουρκίνα Φάσο, η Καμπότζη, το Καμερούν, η Αϊτή και το Ιράν.

“Οι μείωση των εισοδημάτων και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν ακολουθούνται πάντα από αναταραχές. Μόνο όταν τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύονται από άλλα τρωτά σημεία υπάρχει υψηλός κίνδυνος αστάθειας”, δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του EIU Λάζα Κέκιτς, προσθέτοντας ότι τέτοια στοιχεία είναι η εισοδηματική ανισότητα, η χαμηλή κοινωνική προστασία, οι εθνοτικές εντάσεις και το ιστορικό αναταραχών.

“Τελευταία παρατηρείται ότι η μείωση της εμπιστοσύνης προς τις αρχές και τις υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόκληση αναταραχών, μία κρίση της δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Πάντως, η πλειοψηφία των χωρών κατατάσσεται στην κατηγορία “μέσου κινδύνου” εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών το 2014. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Σλοβενία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Ιταλία.

Η Αυστρία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών με πολύ μικρό κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Αυστραλία, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία είναι στην ομάδα των χωρών με μικρό κίνδυνο.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα