Έφυγε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπράιαν Φορμπς!

03:36 11/5/2013 - Πηγή: TNSite

Έφυγε την Τετάρτη, σε ηλικία 86 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, Μπράιαν Φορμπς, ο οποίος από το 1975 είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημείο αναφοράς για τον βρετανικό κυρίως κινηματογράφο του ’60 και του ’70, ο Φορμπς συμμετείχε στα θρυλικά «Κανόνια του Ναβαρόνε» το 1962.

Άλλες χαρακτηριστικές εμφανίσεις του μπροστά από την κάμερα ήταν δεύτεροι κυρίως ρόλοι σε διαφορετικά

κινηματογραφικά είδη: πολεμικά («Πως δραπέτευσα από το Νταχάου», «Ταξιαρχία θανάτου»), δραματικά («Κλειδί»), αστυνομικά («Συμμορία των 8»), ή κωμωδίες όπως ο «Πυροβολισμός στο σκοτάδι» του Μπλέικ Εντουαρντς με επιθεωρητή Κλουζό τον Πίτερ Σέλερς.

Το σενάριό του για το κοινωνικό δράμα «The Angry Silence» με πρωταγωνιστή το στενό του φίλο Ρίτσαρντ Ατέμπορο προτάθηκε για Όσκαρ το 1961, ενώ την ίδια περίοδο ο μέχρι τότε ηθοποιός άρχισε να πειραματίζεται και πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας το θρίλερ «Έξι μάτια είδαν τον δολοφόνο» (Whistle Down the Wind).

Σε μια σειρά από διακεκριμένες δουλειές του που ακολούθησαν, οι πρωταγωνίστριές του προτείνονταν για Όσκαρ η μια μετά την άλλη: το 1963 η Λέσλι Κάρον στο «Δωμάτιο της Αμαρτίας» (The L-Shaped Room), η Κιμ Στάνλεϊ στο «Seance on a Wet Afternoon» ένα χρόνο αργότερα, ενώ και η Ίντιθ Έβανς απέσπασε υποψηφιότητα για το «The Whisperers».

Από τις πιο ώριμες ταινίες του ξεχωρίζουν το «Αύριο θα Είναι Πολύ Αργά» (Long Ago, Tomorrow) με τους Μάλκολμ ΜακΝτάουελ και Νανέτ Νιούμαν – η τελευταία ήταν και σύζυγος του σκηνοθέτη (φωτο). Η ίδια πρωταγωνίστησε και στο «The Stepford Wives» (1975), μια ταινία που οι νεότεροι θυμούνται από το ριμέικ της τριάντα χρόνια μετά με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν.

Ο Φορμπς είχε συνεργαστεί και με την Κάθριν Χέπμπορν, σκηνοθετώντας την στο κλασικό «Η Τρελή του Σαγιό», την Κιμ Νόβακ (στο σενάριο του «Of Human bondage»), αλλά και τον Κρίστοφερ Πλάμερ στο «International Velvet» με την Τατούμ Ο’ Νιλ.

Η τελευταία φορά που κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη ήταν για να καθοδηγήσει τον Ρότζερ Μουρ στο «Naked Face» το 1984. Στο εξής ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τα σενάρια – το όνομά του το βρίσκουμε μέχρι και το αρκετά πρόσφατο «Chaplin» το 1992, με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ενώ η τελευταία του δουλειά στην τηλεόραση ήταν το «Endless Game» με τον Άλμπερτ Φίνεϊ.

Παράλληλα με την πολλαπλή ενασχόλησή του με το σινεμά, ο Μπράιαν Φορμπς είχε συγγράψει κι ένα μυθιστόρημα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τίτλο «Distant Laughter».

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα