Έργα του Κυριάκου Κατζουράκη στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

15:00 26/4/2013 - Πηγή: TNSite

Στις 30 Απριλίου η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη εγκαινιάζει την έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη, με έργα προερχόμενα από τη Συλλογή Γρηγοριάδη.

Στην ενότητα έργων της έκθεσης, ο εικαστικός καταγράφει την πραγματικότητα, μέσα από εικόνες και συνειρμούς της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας και της ιστορίας της τέχνης και διαμορφώνει-μέσα από ένα πλούσιο λεξιλόγιο-κοινωνικές εμπειρίες και συμβάντα.

Ο ίδιος ο Κατζουράκης γράφει στο βιβλίο του «Η τάξη στο Χάος», που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη: «Πολλές

φορές, το μόνο που επιθυμεί ο καλλιτέχνης είναι να ανατρέψει τους κανόνες. Σε εποχές σύγκρουσης, είναι από τους πρώτους διαθέσιμους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των άλλων. Ο καλλιτέχνης μπορεί, εφόσον θέλει, ν’ αγγίξει τα πιο σκοτεινά μέρη της ψυχής του ανθρώπου και της κοινωνίας· μπορεί να γίνει ένα είδος απολογητικός καθρέφτης ή να γίνει ανατρεπτικός. Ακόμη κι όταν τα έργα του μιλούν με λεπτότητα κι ευγένεια, κι αν υμνούν την ομορφιά ή την αθωότητα, πιστεύω ότι η ανατρεπτική του φύση βρίσκει ρωγμές να τρυπώνει».

Την έκθεση θα πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων προβολές των ταινιών «Γλυκιά μνήμη», «Δρόμος προς τη Δύση», «Μικρές εξεγέρσεις», συζητήσεις για το έργο του Κυριάκου Κατζουράκη, παρουσίαση του Εργαστηρίου Νίκου Πολίτη για τη σκηνογραφία και παρουσίαση του βιβλίου του Κ.Κατζουράκη.

Την επιμέλεια υπογράφει ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος.

Έως 31 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα