Λέσβος: Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί

16:10 10/4/2013 - Πηγή: TNSite

Επίσκεψη στη Λέσβο και συναντήσεις με φορείς για το θέμα της μετανάστευσης πραγματοποιεί από τη Δευτέρα κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας. Στόχος του κλιμακίου είναι η καταγραφή των μεταναστευτικών ροών και η αποτύπωση των συνθηκών φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου για το φαινόμενο. Άμεσα θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Χίο και Σάμο. Στις μέχρι τώρα διαπιστώσεις περιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη Δομών Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης

και η δυσλειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου. Μάλιστα τη Δευτέρα το μεσημέρι μέλη του κλιμακίου βρέθηκαν κοντά στους μετανάστες που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο λιμάνι της πόλης με αίτημα τη σύλληψή του.

«Η κατάσταση που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται στη χώρα ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο υπεύθυνος Ελλάδας, Κύπρου της Γραμματείας του Λονδίνου της Ύπατης Αρμοστείας Γιώργος Κοσμόπουλος. Και συμπλήρωσε: «είναι αναγκαία η λειτουργία δομής πρώτης υποδοχής, όπου θα γίνεται καταγραφή και θα διαχωρίζονται οι περιπτώσεις που διέπονται του προσφυγικού καθεστώτος από τους οικονομικούς μετανάστες. Σε δεύτερη φάση η πολιτεία οφείλει να βγάλει από το καθεστώς παρανομίας όσους διαμένουν στη χώρα και να τους αναγνωριστούν στοιχειώδη δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα