Οι επιπτώσεις των τσακωμών στο παιδί

09:28 2/7/2013 - Πηγή: TNSite

Με τον σύζυγό μου έχουμε πολλά προβλήματα επικοινωνίας και καθημερινής επιβίωσης λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οι τσακωμοί είναι καθημερινοί και ο γιος μας συνήθως παρόν. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην προσωπικότητά του;

Οι αλλοιώσεις στην επικοινωνία του ζευγαριού, οι ματαιώσεις των βαθύτερων συναισθηματικών αναγκών μέσα στη σχέση, τα χρόνια συγκεκαλυμμένα αρνητικά συναισθήματα, η έλλειψη υγιών ορίων, το αίσθημα ανικανοποίητου, οι οικονομικές πιέσεις και οι δυσκολίες στην σημερινή επιβίωση, καθιστούν τη λειτουργία μίας σχέσης μια δύσκολη υπόθεση.

Μπορεί οι καβγάδες να είναι

διαδεδομένοι και αναμενόμενοι στα σύγχρονα ζευγάρια, αλλά όταν υπάρχει ένα μικρό παιδί, τότε ουδεμία δικαιολογία δεν στέκει από μόνη της.

Η λεκτική και ψυχολογική βία μεταξύ των γονιών έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ψυχισμό του μικρού παιδιού: φόβος διάλυσης της οικογένειας, ανασφάλεια, υποβάθμιση της αυτονομίας, ενοχή, θλίψη, άγχος για την επόμενη ημέρα, αίσθημα διαφορετικότητας, κοινωνική απόσυρση, έλλειψη αυτοεκτίμησης, επιθετικότητα, διαταραχές στον ύπνο και το φαγητό κ.ο.κ.

Θυμηθείτε ότι ο γιος σας δεν είναι ενήλικας και ότι καταπατάτε το βασικό του δικαίωμα, αυτό της συναισθηματικής του ασφάλειας. Οργανώστε μια σταθερή καθημερινότητα για το παιδί και να θυμίστε του πόσο πολύ το αγαπάτε.

Προσπαθήστε να επιλύσετε τα επικοινωνιακά σας αδιέξοδα χρησιμοποιώντας τον υγιή και ισότιμο διάλογο και μην εμπλέκεστε σε περιττές συζητήσεις όταν το παιδί είναι παρόν.

Η θεραπεία ζεύγους υπό την καθοδήγηση ψυχολόγου μπορεί να είναι χρήσιμη στην περίπτωσή σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα