Οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο

21:08 24/9/2013 - Πηγή: TNSite

Οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο

Ο γάμος μπορεί να βελτιώνει την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 730.000 πάσχοντες από δέκα διαφορετικές μορφές της νόσου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι παντρεμένοι ασθενείς είχαν κατά μέσον όρο 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα μιας τριετίας, ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου τους.

Επιπλέον, είχαν κατά 17% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μεταστατικό

καρκίνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διάγνωσή τους γινόταν σε πρωιμότερο στάδιο.

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία για τη νόσο τους.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO), εκτιμούν ότι το όφελος στην επιβίωση από τον καρκίνο οφείλεται στο ότι έχουν περισσότερη στήριξη, όχι μόνον ψυχολογική αλλά και σε πρακτικά ζητήματα, όπως η τήρηση των ραντεβού για θεραπεία και η συμμόρφωση με την αγωγή τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν επίσης ότι η υγεία των ανύπαντρων ασθενών θα μπορούσε να ωφεληθεί από την συνεχή στήριξη και φροντίδα ενός φίλου ή στενού συγγενούς, κατά τον δρα Πωλ Νγκουέν, ακτινοθεραπευτή-ογκολόγο στο φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana-Farber, στη Βοστώνη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην JCO, η μελέτη τους βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 734.889 Αμερικανούς, οι οποίοι την περίοδο 2004-2008 διαγνώσθηκαν με μη Χότζκιν λέμφωμα ή με καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη, του ήπατος, της κεφαλής & του τραχήλου, των ωοθηκών ή του οισοφάγου.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιβίωση των ασθενών (όπως η ηλικία, το εισόδημα και φυσικά το στάδιο του καρκίνου), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παντρεμένοι είχαν από 12% έως 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με τους ανύπαντρους.

Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε στους καρκίνους της κεφαλής & του τραχήλου και στο μη Χότζκιν λέμφωμα.

Επιπλέον, το όφελος του γάμου ήταν μεγαλύτερο στους άνδρες απ’ όσο στις γυναίκες.

Για τους σχεδόν μισούς από τους καρκίνους που μελετήθηκαν (του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και της κεφαλής & του τραχήλου) το όφελος στην επιβίωση από τον γάμο είναι εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο απ’ ό,τι αυτό που παρέχει η χημειοθεραπεία στην επιβίωση.

Το εύρημα εξαίρει τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα