Πεδίο μάχης η Κωνσταντινούπολη Εικόνα γενικευμένης εξέγερσης στην Τουρκία, νέες διαδηλώσεις το Σάββατο

15:16 1/6/2013 - Πηγή: TNSite

Κωνσταντινούπολη, ΤουρκίαΑντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ταραχές σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία στο Ταξίμ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί 81 άτομα,
ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.Σε λαϊκή εξέγερση εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στην ΤουρκίαΜε το σύνθημα «ενωμένοι κατά του φασισμού» οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.

Επίσης, διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία στην ασιατική πλευρά και διέσχισαν πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη συνοικία Μπεσίκτας.

Σε πολλές γειτονιές, στη διάρκεια της νύχτας, οι κάτοικοι παρέμειναν στους δρόμους, χτυπώντας κατσαρόλες διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τα γεγονότα από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εντύπωση προκαλεί και η στάση που τηρούν τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης της Τουρκίας. Η κάλυψη των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με τον διεθνή Τύπο, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται στη χώρα.
Όλα άρχισαν την Πέμπτη από την βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας, με στόχο να διαλύσει τη συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών στο μητροπολιτικό πάρκο, στην πλατεία Ταξίμ, που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου. Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί για ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα