Βόλος: Α.Χρυσοστομίδης: Η κρίση ρίχνει το επίπεδο και στο βιβλίο

21:23 26/4/2013 - Πηγή: TNSite
Η ΕΡΤ έχει στην κατοχή της έναν αξιοζήλευτο θησαυρό τηλεοπτικών πορτραίτων από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η εκπομπή της ΕΤ 1: «Οι κεραίες της εποχής μου» που παρουσιάζουν ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη έχει, αισίως, στο ενεργητικό της συνεντεύξεις με 72 από τους μεγαλύτερους συγγραφείς. Οι 33 πρώτες αποτέλεσαν το υλικό για το ομότιτλο βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη, που παρουσιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο
«Χάρτα» του Βόλου, από κοινού με τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο. Το βιβλίο έχει κάνει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι 4 εκδόσεις, ενώ σύντομα -το αργότερο το φθινόπωρο- ακολουθεί και ο δεύτερος τόμος από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπου ο Α. Χρυσοστομίδης είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Ξένης Λογοτεχνίας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Βόλου ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής διευκρίνισε, ότι στόχος του είναι να φωτίζει την προσωπικότητα των συγγραφέων και τις απόψεις τους, όχι μόνο για τη Λογοτεχνία, αλλά και για τα σύγχρονα προβλήματα. Μιλώντας για τις συνέπειες της κρίσης πάνω στο Βιβλίο, είπε πως αυτό πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς το κοινό, αντί να αναζητά σοβαρά βιβλία που θα το κάνουν να σκεφτεί και να προβληματιστεί, προτιμά τα εύκολα αναγνώσματα, τάση που με τη σειρά της, υποχρεώνει τους εκδοτικούς οίκους να προσαρμοστούν, στρεφόμενοι κι αυτοί στο εμπορικό βιβλίο, προκειμένου να διασωθούν. Ο Α. Χρυσοστομίδης κρίνει ως ανησυχητικό το φαινόμενο, μάλιστα, το κοινό να επιδεικνύει την επιλογή του στο εύκολο ανάγνωσμα, όπως και το γεγονός, ότι τα ξενόφερτα ευπώλητα γίνονται εξίσου αποδεκτά διεθνώς, πράγμα που δείχνει μια ισοπέδωση στις εθνικές προτιμήσεις. «Πρέπει να διαβάζουμε για να ανοίγουν οι ορίζοντές μας», τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης. Η καλή Λογοτεχνία προκύπτει από, και μιλά για τη σύγκρουση δυο δικαίων, πράγμα που οδηγεί στην τραγωδία, εξήγησε. Για τις λίστες των ευπώλητων βιβλίων, είπε πως δεν είναι αντικειμενικές, γι αυτό και δεν συμπίπτουν μεταξύ τους, άρα μη αξιόπιστες ως βοηθήματα προς τους αναγνώστες για την επιλογή ενός καλού βιβλίου.

Στην παρατήρηση για την πενιχρή γυναικεία συγγραφική παρουσία ανάμεσα στους μεγάλους ξένους συγγραφείς, είπε πως διεθνώς οι γυναίκες ρέπουν προς τη συγγραφή εμπορικών, βιωματικών βιβλίων, με την Ελλάδα να αποτελεί μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς έχει να επιδείξει 5 γυναίκες συγγραφείς πρώτου μεγέθους.

Keywords
Τυχαία Θέματα