Γλυκό κουταλιού βύσσινο

Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού, είναι το βύσσινο.
Είναι το πρώτο γλυκό κουταλιού που έφτιαξα και το φτιάχνω από τότε σχεδόν κάθε χρόνο.
Φτιάχνω πάντα επιπλέον ποσότητα, για να έχω να φιλεύω την οικογένεια και τους φίλους μας.
Περιττό να σας πω πως το περιμένουν κάθε χρόνο, ειδικά ο ανδρας μου και ο μικρός μου αδελφός, που λατρεύουν τη γεύση του!! Το απολαμβάνουμε σκέτο, με ένα ποτήρι κρύο νερό ή επάνω στα παγωτά μας.
Βάζω λίγο γλυκό βύσσινο πάνω σε κέικ
ή σαν στόλισμα πάνω σε τούρτες, για να δώσω ωραία εμφάνιση και ακόμα καλύτερη γεύση.
Όπου και αν προστεθεί, στην κατάλληλη αναλογία φυσικά, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετά γλυκό, δίνει μια ξεχωριστή νότα. Είναι άλλωστε, από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού στην χώρα μας.
Αυτήν την περίοδο είναι στην εποχή του και υπάρχει άφθονο στην αγορά. Να θυμάστε όμως ότι δεν διαρκεί για πολύ η περίοδος που πωλείται, γι' αυτό σπεύστε να αγοράσετε και να φτιάξετε το δικό σας γλυκό βύσσινο.
Αν ως τώρα δεν το έχετε φτιάξει ποτέ, δοκιμάστε την συνταγή μας και να είστε σίγουροι ότι από εδώ και εμπρός θα το φτιάχνετε κάθε χρόνο.
Πάμε να δούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε και πως θα το φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό βύσσινα
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
1 μασουράκι βανίλια άρωμα
1 γεμάτη κουταλιά γλυκόζη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
γυάλινα βάζα.
Προαιρετικά
λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
Στην πράξη:
Πλένουμε τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό και τα μεταλλικά καπάκια τους και τα βράζουμε για δέκα λεπτά σε νερό με λίγο ξύδι. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε καθαρή πετσέτα.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα φύλλα από τα βύσσινα και τα πλένουμε πολύ καλά. Με το ειδικό εργαλείο που λέγεται "βυσσινοκαθαριστής", αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα βύσσινα.
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει κατά το καθάρισμα.
Ρίχνουμε επάνω τους την ζάχαρη και το νερό.
Τα αφήνουμε 2-3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
Αυτήν την προετοιμασία μπορούμε να την κάνουμε και από το προηγούμενο βράδυ και να αφήσουμε τα βύσσινα με την ζάχαρη και το νερό μέσα στην κατσαρόλα όλη την νύχτα σκεπασμένα.
Το πρωί θα έχει διαλυθεί το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης και το γλυκό μας θα χρειαστεί λιγότερο βράσιμο.
Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη και να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το γλυκό μας θα μυρίζει καμένο και θα είναι για πέταμα. Μόλις αρχίσει να βράζει και διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά.
Εν τω μεταξύ παίρνουμε το σουρωτήρι των μακαρονιών και μια λεκανίτσα που να το χωράει και το βάζουμε μέσα.
Μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε ο βρασμός του γλυκού, με τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τα βύσσινα από το σιρόπι και τα βάζουμε στο σουρωτήρι.
Με τον
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γλυκό,glyko