Εμφύτευμα από... κοράλλι κατά της οστεοαρθρίτιδας!

13:23 6/4/2013 - Πηγή: Espresso

Ο πλούτος του βυθού της θάλασσας κρύβει το κλειδί για την αντιμετώπιση ακόμα και ορθοπεδικών προβλημάτων! Μικροσκοπικό εμφύτευμα κατασκευασμένο από κοράλλι φαίνεται να επιδιορθώνει αποτελεσματικά τη ζημιά που προκαλεί στην άρθρωση του γονάτου η οστεοαρθρίτιδα. Το εμφύτευμα αυτό συμβάλλει στην ενεργοποίηση της της ανάπτυξης νέου χόνδρου από βλαστοκύτταρα. Οι ερευνητές επέλεξαν το κοράλλι, επειδή η δομή του μοιάζει πολύ με αυτή του ανθρώπινου οστού, κάτι που το καθιστά το ιδανικό «καλούπι» για τη δημιουργία νέου χόνδρου αλλά και αιμοφόρων αγγείων μέσα στο γόνατο.

Ομάδα

επιστημόνων από τη Σλοβενία ανέπτυξε λοιπόν το νέο εμφύτευμα Agili-C καλύπτοντας το κοράλλι με ανθρώπινους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι ενεργοποιούν τη δημιουργία νέων κυττάρων στο σώμα. Πειράματα έχουν δείξει ότι κατάφερε να συμβάλει στη δημιουργία χόνδρου και αιμοφόρων αγγείων ελκύοντας ένα συγκεκριμένο τύπο βλαστοκυττάρων, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονταν στον μυελό των οστών που «γειτόνευε» με το καλούπι. Από τα πρώτα στάδια της έρευνας σε ζώα αποδείχθηκε ότι ύστερα από έξι έως δώδεκα μήνες τα βλαστοκύτταρα είχαν σχηματίσει μια υγιή νέα στρώση χόνδρου και το εμφύτευμα κοραλλιού είχε διαλυθεί ολοκληρωτικά.

Ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη στον οποίο τοποθετήθηκε ένα τέτοιο εμφύτευμα ήταν ένας 47χρονος πρώην αθλητής που έπασχε από οίδημα και πόνο στο γόνατο. Το εμφύτευμα κοραλλιού μείωσε τον πόνο και αύξησε την κινητικότητά του. Εξι μήνες μετά την επέμβαση ο αθλητής μπορούσε να κάνει σκι, ενώ ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε σε ποδηλατικό μαραθώνιο. Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη στη Σλοβενία έρευνα σε είκοσι ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, οι οποίοι είχαν βλάβες στα γόνατα και τα τελικά συμπεράσματα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την ερχόμενη χρονιά.

Τέλος, στο πλαίσιο μιας άλλης ερευνητικής προσπάθειας ανακαλύφθηκε γιατί τα γόνατα όσων πάσχουν από αρθρίτιδα πονούν τόσο πολύ. Αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν τώρα πιο εύκολα να αναπτύξουν αποτελεσματικά αναλγητικά γι' αυτό το πρόβλημα, αφού εντόπισαν το μόριο που προκαλεί τον έντονο πόνο. Σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι ο τραυματισμένος χόνδρος απελευθερώνει μια χημειοτακτική πρωτεΐνη των μονοκυττάρων, που κάνει τα νεύρα να στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα