Η γιαγιά που είναι βράχος και ο μάγειρας-άγγελος

Μέσα σε λίγες εβδομάδες για κάποιους άλλαξε ο τρόπος που έβλεπαν τον συνάνθρωπο. Εξι διαφορετικές, συγκλονιστικές ιστορίες από τη μια μας συγκίνησαν και από την άλλη μας έδειξαν ποιοι πραγματικά είναι οι «Ηρωες ανάμεσά μας» και πόσο κοντά μας βρίσκονται. Η ανταπόκριση του κόσμου στην κοινωνική αποστολή του ΑΝΤ1 είναι εντυπωσιακή. Ακόμη δύο ιστορίες που αναδεικνύουν τους ξεχωριστούς ανθρώπους που οι καρδιές τους χτυπούν στον ρυθμό του «άλλου», του συμπολίτη, του αγνώστου, του

ανήμπορου, έρχονται στον ΑΝΤ1 την άλλη Παρασκευή στις 22.15 σε ένα οδοιπορικό στον κόσμο των «Ηρώων», με οδηγό τον Σάκη Ρουβά. Γροθιά στο στομάχι είναι η ταινία μικρού μήκους «Κλειώ», των μαθητών του Γυμνασίου Οιχαλίας Τρικάλων και αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τον «Γολγοθά» που βιώνουν τα παιδιά με γονείς μετανάστες. Πολλοί Ελληνες φεύγουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην Οιχαλία Τρικάλων εξήντα παιδιά μένουν με τους παππούδες τους, ενώ 550 οικογένειες έχουν φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Η ταινία «Κλειώ», η οποία πήρε πριν από λίγες ημέρες το βραβείο καλύτερης ταινίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας, πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειώς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρής διάρκειας, συγκινεί το κοινό, καθώς είναι έντονες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον και στην καθημερινότητά της. Η καταπληκτική φυσιογνωμία της γιαγιάς Βαγγελιώς «ξεδιπλώνει» συναισθήματα, ενώ περνάει και το μήνυμα της στοργής προς την τρίτη ηλικία.

Στο δεύτερο μέρος θα γνωρίσουμε τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος είναι ένας από τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που βιώνει καθημερινά την κόλαση της ανεργίας. Πριν από τρία χρόνια έχασε τη δουλειά του και, παρά τις επίμονες προσπάθειές του να βρει ένα μεροκάματο, συναντά διαρκώς κλειστές πόρτες. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος δεν το έβαλε κάτω και ίδρυσε την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Ο 43χρονος άνεργος συγκεντρώνει τρόφιμα και στη συνέχεια, παίρνοντας ένα μεγάλο τσουκάλι, γυρίζει καθημερινά σε γειτονιές, μαγειρεύει επί τόπου και προσφέρει μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όλα αυτά χωρίς να έχει χρηματοδότηση από πουθενά, απλώς με την εθελοντική προσφορά στη συγκέντρωση τροφίμων από εθελοντές. Σήμερα, πλέον, η Κοινωνική Κουζίνα προσφέρει φαγητό σε περίπου 3.000 άτομα τον μήνα!

Keywords
Τυχαία Θέματα