Η λογοκρισία μέσα από το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»

14:05 8/5/2013 - Πηγή: Espresso

Με αφορμή σύγχρονα περιστατικά, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», που θα προβληθεί σήμερα στις 22.00 από τη ΝΕΤ με τον Στέλιο Κούλογλου, έχει ως θέμα τη λογοκρισία σε διάφορες χρονικές περιόδους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Παράλληλα προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Υπάρχουν, τελικά, όρια στην τέχνη, στη σάτιρα, στον λόγο; Το φθινόπωρο του 2012 αγανακτισμένοι πολίτες

εναντιώθηκαν σε μία θεατρική παράσταση. Αφορμή για τις αντιδράσεις αποτέλεσε ο τίτλος της παράστασης στα λατινικά. «Corpus Cristi» (Το σώμα του Χριστού). «Μας είπαν ότι η οργή του Θεού θα πέσει πάνω σας και ότι θα σας κάψουμε στην κόλαση» δηλώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Λαέρτης Βασιλείου. «Η επίσημη Εκκλησία, παρ’ ότι θεωρεί βλάσφημο το έργο, καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια που ακολούθησαν… «Δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση ή διάθεση», δηλώνει ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου της Ιεράς Συνόδου, π. Τιμόθεος Ανθης.

Σε συνέντευξη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε την περίοδο της δικτατορίας και στον τρόπο με τον οποίο κατάφερνε να ξεπερνάει κάθε φορά τη λογοκρισία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Δεν θα ήταν όμως η τελευταία φορά που ο μεγάλος δημιουργός θα αντιμετώπιζε τη λογοκρισία: τη δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Tο μετέωρο βήμα του πελαργού» στη Φλώρινα, ο τότε μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης θεώρησε την ταινία αντιχριστιανική και ανθελληνική και κάλεσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Γεγονός που περιγράφει ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης. Για τη συνεχή λογοκρισία που υφίσταντο στο έργο τους μιλούν μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα