Με τα θηρία στα κλουβιά!

Πόσες φορές έχει τύχει να επισκεφτείτε ένα ζωολογικό κήπο, αλλά τελικά να μην καταφέρετε να δείτε τα πιο εντυπωσιακά άγρια ζώα, είτε γιατί εκείνη την ώρα τρώνε μέσα στο κλουβί τους, είτε γιατί κοιμούνται πίσω από κάποιο δέντρο, είτε γιατί κάθονται σε μακρινή απόσταση από τα προστατευτικά κάγκελα;

Στον ζωολογικό κήπο «Lujan Zoo» του Μπουένος Αϊρες η επίσκεψη αποτελεί αξέχαστη εμπειρία, αφού επιτρέπεται η είσοδος στα κλουβιά των ζώων! Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τις αρκούδες, να χαϊδέψουν τα ελάφια ή να γαργαλήσουν τους ελέφαντες! Οι τίγρεις είναι έτοιμες να δεχτούν τα

χάδια των επισκεπτών σαν ναζιάρες γατούλες, οι αρκούδες μοιράζουν φιλάκια στο στόμα, ενώ τα λιοντάρια μεταμορφώνονται σε γαϊδάρους, αφού είναι πρόθυμα να δανείσουν την πλάτη τους στους επισκέπτες για μια μεγάλη βόλτα μέσα στο πάρκο.

Αν τύχει να είναι ώρα φαγητού, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τα ζώα με το μπιμπερό ή με το χέρι, ενώ αν είναι ώρα ύπνου, μπορούν να τα κοιμίσουν στην αγκαλιά τους και ενδεχομένως να πάρουν έναν υπνάκο μαζί τους. Φυσικά τα φλας αστράφτουν κάθε τόσο και οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανεπανάληπτες!

Το πάρκο άνοιξε τις πόρτες του το 1994 και έκτοτε δεν έχει σημειωθεί καμία επίθεση ζώου, αν και κάποιοι δύσπιστοι κατακρίνουν τους υπευθύνους ότι ναρκώνουν τα ζώα. Εκείνοι ωστόσο απαντούν ότι θα ήταν αδύνατον να ναρκώνουν διαρκώς τα ζώα, γιατί πολύ γρήγορα θα αρρώσταιναν και εξηγούν ότι ο ήρεμος και παθητικός χαρακτήρας των ζώων είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης. Οπως επισημαίνουν, όλα τα ζώα έχουν υιοθετηθεί από πολύ μικρά και έχουν μεγαλώσει στο περιβάλλον του πάρκου από εκπαιδευτές που τους έμαθαν να είναι ήρεμα και αδιάφορα απέναντι στην ανθρώπινη σάρκα. Υποστηρίζουν ακόμα ότι οι φροντιστές του πάρκου τα ταΐζουν τακτικά, καθώς η τροφή συμβάλλει στο να παραμένουν ήσυχα και φιλικά.

«Τα μεγαλώνουμε από μωρά με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό, και εκείνα μάς το ανταποδίδουν» δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου Χόρχε Σεμίνο, ενώ ο βιολόγος Χουάν Χοσέ Μπιανκίνι, που φροντίζει τα ζώα του πάρκου, πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση τα κάνει να χάσουν την επιθετικότητά τους με ένα ριζικό και μη αναστρέψιμο τρόπο. Μαθαίνουν να συμβιώνουν με άλλα είδη και χάνουν το ένστικτο της επιθετικότητας που σχετίζεται κυρίως με τον ανταγωνισμό για την τροφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα