Το απόλυτο εμβόλιο για το AIDS

15:52 6/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΤο απόλυτο εμβόλιο για το AIDSΔευτέρα, Ιούλιος 6, 2015 - 15:50

Ελπίδες για την πλήρη προστασία του οργανισμού από τον ιό HIV δίνει νέο πειραματικό εμβόλιο, τα αποτελέσματα του οποίου κατά τις δοκιμές σε πειραματόζωα ήταν τόσο ενθαρρυντικά ώστε η φαρμακευτική εταιρία η οποία πραγματοποίησε την έρευνα άρχισε ήδη τις κλινικές δοκιμές.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Παρά το γεγονός ότι η πρόοδος των ερευνών για την εξεύρεση θεραπείας έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, στην επιστημονική

κοινότητα είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί η νόσος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου.

Επικεφαλής της έρευνας για τη δημιουργία του νέου εμβολίου είναι ο δρ Νταν Μπαρούχ, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center και το Ragon Institute του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του MIT και του Χάρβαρντ.

Η επιστημονική του ομάδα χορήγησε το πειραματικό εμβόλιο σε πιθήκους και στη συνέχεια τους εξέθεσαν σε έξι δόσεις ενός επιθετικού ιού, ο οποίος είναι στους πιθήκους το αντίστοιχο του ιού HIV, που προσβάλλει τους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις. Στην πρώτη φάση οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξασθενημένο στέλεχος του ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα για να εισάγουν γονίδια του HIV στον οργανισμό. Στη συνέχεια χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή μια καθαρή επιφανειακή πρωτεΐνη του HIV, προκαλώντας ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντίστοιχος ιός

Ακολούθως εξέθεσαν τους πιθήκους σε υψηλές δόσεις του επιθετικού ιού SIV, που είναι αντίστοιχος του HIV στους πιθήκους. Ολοι οι πίθηκοι στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί το εμβόλιο μολύνθηκαν από τον ιό. Αντίθετα, όσον αφορά τους πιθήκους που έκαναν την αγωγή, το πειραματικό εμβόλιο προστάτευσε κατά 100% τους μισούς.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε άκρως ενθαρρυντικό από τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη πιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

Η φαρμακευτική εταιρία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην έρευνα, ξεκινώντας τις κλινικές δοκιμές σε 400 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ταϊλάνδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα