Το πρώτο «βιονικό» αγόρι της Βρετανίας

Είχε την ατυχία να χάσει ένα χέρι και ένα πόδι όταν ήταν μωρό. Σήμερα όμως ο Πάτρικ Κέιν μπορεί να χαμογελά ξανά, καθώς στα δεκαέξι του απέκτησε ένα πολύ προηγμένο προσθετικό χέρι, το οποίο ελέγχει μέσα από το smartphone του. Το πρώτο «βιονικό» αγόρι της Βρετανίας, όπως τον αποκαλούν κάποιοι, χάρη στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο χέρι του, μπορεί πια να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του και όχι μόνο.

Ο Λονδρέζος έφηβος έχασε όλα τα δάχτυλά του αριστερού χεριού του από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, όταν ήταν 9 μηνών. Το προσθετικό μέλος που είχε μέχρι τώρα ήταν τίποτα μπροστά

στο καινούργιο, βιονικό χέρι του, το οποίο χρησιμοποιεί πολύ πιο άνετα, χάρη στην εφαρμογή που έχει εγκαταστήσει στο smartphone του και του επιτρέπει να κινεί τα δάχτυλά του.

Εναλλακτικά, το χέρι του μπορεί να ελέγχεται από τα σήματα των μυών του. Ηλεκτρόδια που υπάρχουν στον καρπό του λαμβάνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα που δημιουργούνται από τους μυς και ερμηνεύονται από έναν μικρό υπολογιστή στο πίσω μέρος του χεριού. Ο υπολογιστής στη συνέχεια με το πάτημα ενός κουμπιού κινεί τα δάχτυλα σε μια σειρά από είκοσι τέσσερις προκαθορισμένες κινήσεις - λαβές. Φτάνει μάλιστα να μπορεί να πιάσει ένα φύλλο χαρτί, σαν να είχε κανονικά δάχτυλα. Η εφαρμογή μπορεί πέραν της εκπαίδευσης του χρήστη να τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα του βιονικού χεριού.

Το νέο χέρι του Πάτρικ επιτρέπει την περιστροφή του καρπού. Διαθέτει κάλυμμα από αλουμίνιο, μπορεί όμως να «ντυθεί» και από υλικό που μοιάζει με το δέρμα. Ο 16χρονος, εν προκειμένω, επέλεξε μαύρο κάλυμμα για το i-limp του, όπως ονομάζεται το βιονικό χέρι. Σε ό,τι αφορά το κόστος του, ξεκινά από τα 31.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 93.000 ευρώ, ανάλογα με το μήκος του βραχίονα που θα καλύψει. Η κατασκευάστρια εταιρεία Touch Bionics υποστηρίζει ότι το προσθετικό άκρο που δημιούργησε είναι το πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό που έγινε ποτέ.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα