Κριτσίνια ολικής άλεσης με ηλιόσπορους

Υλικά

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο1 κοφτό κ.γ αλάτιπερίπου 700 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή όσο σηκώσει η ζύμη4 κοφτά κ.γ μπέικιν1/2 κ.γ σόδα μαγειρική1-2 ποτήρια ηλιόσπορο (καθαρισμένο)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το μπέικιν (ή χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) και το αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια γεμάτη χούφτα ηλιόσπορους μέσα σε λεκανίτσα, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μαλακιά εύπλαυστη ζύμη, που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος αμυγδάλου και πλάθουμε

μπαστουνάκια πάχους ενός δακτύλου (ή και λίγο στενότερα αν έχουμε χρόνο) και μήκους 6-10 εκατοστών ή όσο μεγάλα θέλουμε.

Τα βουτάμε σε κρασί ή νερό και τα κυλάμε στον ηλιόσπορο.

Μερικά από αυτά πριν τα τυλίξουμε στον ηλιόσπορο, τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο κρόκο αυγού (δίχως να τα βουτήξουμε στο νερό) και μετά τα κυλάμε στον ηλιόσπορο, έτσι θα γίνουν γυαλιστερά.

Στρώνουμε τα μπαστουνάκια σε λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση (διότι φουσκώνουν ελαφρά), στη λαμαρίνα του φούρνου. Γίνονται περίπου 70-80 κριτσίνια, ανάλογα με το μέγεθος.
Αν θέλουμε λιγότερα χρησιμοποιούμε μικρότερο ποτήρι για το μέτρημα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-25 περίπου λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά.

Keywords
Αναζητήσεις
κριτσινια ολικης με σπορια, κριτσινια με ηλιοσπορο
Τυχαία Θέματα
Κριτσίνια,kritsinia