Νταβαντούρι

Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης έχει επιμεληθεί ένα μενού κρητικών γεύσεων, με προσεκτικά επιλεγμένες ντόπιες πρώτες ύλες.

Η θέση Στην οδό Αγίου Ιωάννου, κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής. Αποτελεί μια «ήρεμη» όαση ανάμεσα σε ταχυφαγία και καφέ.

 

Η ατμόσφαιρα Μη σας μπερδεύει το όνομα· tevatur στα τουρκικά, σημαίνει μεγάλο γεγονός ή μεγάλη φήμη. Το Νταβαντούρι είναι ένα φωτεινό, περιποιημένο εστιατόριο με γήινα χρώματα και

κλασικό διάκοσμο. Αρκετά από τα τραπεζάκια βρίσκονται στον πεζόδρομο, έξω από το μαγαζί, όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός.

 

Το φαγητό Η προσεγμένη εικόνα του μαγαζιού αντικατοπτρίζεται και στο μενού που έχει ετοιμάσει ο Νίκος Φωτιάδης· πιάτα με χαρακτήρα, φροντισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Για αρχή πήραμε ντολμαδάκια με ξύγαλο, στρουμπουλούτσικα με μια απαλή λεμονάτη νότα στο αμπελόφυλλο. Από τις σαλάτες διαλέξαμε τους «αφροδισιακούς ασκορδουλακους» (είδος βολβών) με κουνουπίδι, μπρόκολο, μαυροσούσαμο και ζεστή σάλτσα από μέλι και ταχίνι αλλά και την κρητική χωριάτικη «Μαραθιανή». Εδώ, οφείλω να σας «προειδοποιήσω» πως οι μερίδες είναι μεγάλες και πολύ χορταστικές, οπότε αν είστε δύο, καλό θα είναι να είστε φειδωλοί με τις επιλογές σας. Στα ορεκτικά τώρα, δοκιμάσαμε το τζουλαμομπούρεκο, μια αλμυρόγλυκη πίτα με κιμά, τα μάγουλα νεροβούβαλου για όσους αγαπάτε τις λιπαρές γεύσεις και μια νέα προσθήκη στο μενού, το χοιρινό με κράνα και πουρέ καρότου. Παρεπιπτόντως, το χοιρινό είναι ντόπιο, της παλιάς ελληνικής μαύρης ράτσας, από τη φάρμα Φωτιάδη. Τα κύρια πιάτα μας, το ψητό συκώτι νεροβούβαλου με μέλι και αγουρίδα και το αρνάκι με μέλι και δενδρολίβανο, ήταν «λουκούμια». Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο αρνάκι όπου το δενδρολίβανο ακουγόταν τόσο ώστε να καλύπτει την «αρνίλα» αλλά να μην πικρίζει. Εύγε! Αν έχει μείνει χώρος στο τέλος, μην παραλείψετε τα γλυκά. Οι λάτρεις των σιροπιαστών δοκιμάστε το αρχαιοελληνικό γάστριν, όπου ξερά φρούτα και καρποί «μπερδεύονται» με πιπέρι και σκεπάζονται με φύλλο κρούστας. Εγώ πάλι θα μείνω στους τυρολουκουμάδες: τραγανοί στο εξωτερικό με τη γέμιση μυζήθρας να λιώνει στο στόμα. Απόλαυση.

 

Ο λογαριασμός 20 – 30 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. Επαναλαμβάνω πως οι μερίδες είναι μεγάλες οπότε καλύτερα να το επισκεφθείτε με παρέα.

 

Η κάβα Υπάρχει ενημερωμένη λίστα κρασιών -αρκετά εκ των οποίων σερβίρονται σε ποτήρι – αλλά και «ψαγμένες» επιλογές για μπίρα, τσίπουρα και ούζα. Ο μετρ του μαγαζιού Γιώργος Σπύρου θα σας βοηθήσει να ταιριάξετε τα πιάτα που επιλέξατε με το κατάλληλο ποτό. Για τα προαναφερθέντα πιάτα ξεκινήσαμε με μια δροσερή Μαλαγουζιά από το κτήμα Καραδήμα και συνεχίσαμε με ερυθρό Τσαμπουρνάκο από το κτήμα Βογιατζή, δυο από τα κρασιά που θα βρείτε και σε ποτήρι.

 

Επιπλέον πληροφορίες Το μαγαζί βρίσκεται σε πολυσύχναστη περιοχή γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί με την εύρεση πάρκινγκ στα γύρω στενά. Παρασκευή και Σάββατο καλό είναι να κάνετε τηλεφωνική κράτηση. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από

Keywords
Τυχαία Θέματα