Τα πιο λαχταριστά καταΐφια

Το μυστικό είναι στο σιρόπι. Οχι! Στο καρύδι. Μα εμένα μου αρέσει με φιστίκι. Τέσσερις γνώμες, τέσσερα διαφορετικά ζαχαροπλαστεία. Διαλέγετε και παίρνετε… 

1. Στάνη - 2,50€ το κομμάτι

Υπόσχεται να δαμάσει τη γλυκιά λιγούρα σας πριν προλάβετε να πείτε βούτυρο. Γιατί αυτό θα πείτε, καθώς «ακούγεται» –ολίγον τι εκκωφαντικά ομολογώ– το καλό πρόβειο βούτυρο που βάζουν οι τεχνίτες του πειραϊκού καφεζαχαροπλαστείου. Ομως ένα γλυκό του ταψιού που σέβεται τον εαυτό του, αυτό δεν πρέπει να φωνάζει; Αυτό. Αν είστε από τους «άλλους» και ουχί της… στάνης, απλώς προσπεράστε. Στα ατού του, τα νόστιμα

καρύδια και η ισορροπία κρατσανιστού και σιροπιάσματος: οι τριχούλες ζύμης στην επιφάνεια καλοροδοκοκκινισμένες, τα θεμέλια καλά ποτισμένα στο πυκνό σιρόπι. Άγγελος Ρέντουλας

 

2. Νέο Κοσμικόν - 2,30 € το κομμάτι

Μικρή στο μάτι, μεγάλη στο πιρούνι, αυτή η σιροπιαστή βόμβα είναι έτοιμη να σκάσει από τη γέμιση. Τα ψιλοτριμμένα αμύγδαλα κάνουν καβγά ποιο θα πρωτοχωρέσει, αλλά το καλό το φύλλο όλα τα κουκουλώνει. Μαζί και τη γενναία δόση κανελογαρίφαλου. Η στεγνή κόμη του γλυκού ξεγελά - υπάρχει πολύ ζουμί αποκάτω. Αν έπρεπε να το υπερασπιστώ σε κάποιο ανώτατο όργανο γλυκονομίας, ένα θα είχα να πω: Είμαι ένας άνθρωπος που τρέφεται με σοκολάτες, αλλά σε αυτό το ζαχαροπλαστείο προσπερνώ τα πάντα και πάω ντουγρού στο ταψί με το καταΐφι. Και αμαρτίαν ουκ έχω. Ρανιώ Νιζαμίδη  

3. Μαστρονικόλας - 1,70 € το κομμάτι

Θα το παραδεχτώ ότι είναι το πιο μεγάλο, αλλά δεν το διάλεξα γι’ αυτό, τ’ ορκίζομαι. Το υπέρμετρα σιροπιασμένο φύλλο του φταίει. Τραγανό από πάνω και μετά το πρώτο κριτς βουλιάζει το πιρούνι σ’ ένα στρώμα από μαλακά μαλλάκια καταϊφιού. Οπως ακριβώς μου αρέσει. Μέσα είναι γεμάτο αμύγδαλα χοντροσπασμένα και τραγανά και μοσχομυρίζει κανέλα και φρέσκο βούτυρο, χωρίς τη μυρωδιά της στρούγκας. Δοκιμασμένη συνταγή, βλέπεις, από το 1909. Νένα Δημητρίου

 

4. Karaköy Güllüoglu - 18,90 € το κιλό

Το δικό μου είναι της τουρκικής σχολής, πιο στεγνό και συμπαγές, με φιστίκι, αντί καρυδιού, και ορισμένου σχήματος: τετράγωνο και πλακέ. Οχι σαν τα δικά μας τα λασπωμένα, που «χύνονται» στο πιάτο και δεν ξέρεις πώς να τα κόψεις και πώς να τα φας. Μην παρεξηγηθώ για έλλειψη πατριωτισμού. Φευ! Βέρα Γιαννιώτισσα είμαι και έχω αποφοιτήσει με άριστα στο μάθημα «Πώς θα πνίξεις ένα γλυκό στο σιρόπι». Αλλά αυτό το καταΐφι του διάσημου Γκιουλίογλου, που έρχεται καθημερινά αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, έχει άλλη χάρη. Τι να πω; Δοκιμάστε και κρίνετε μόνοι σας αν αξίζει να… αλλαξοπιστήσετε. Χριστίνα Τζιάλλα

 

 Στάνη, Δραγάτση 19, πλ. Κοραή, Πειραιάς, τηλ.: 210-41.74.235.Νέο Κοσμικόν,  Λεωφ. Παπάγου 39, Ζωγράφου, τηλ.: 210-77.73.084.Μαστρονικόλας, Καραολή και Δημητρίου 68, Πειραιάς, τηλ.: 210-41.23.783.Karaköy Güllüoglu, Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.13.959.
Keywords
Αναζητήσεις
χριστίνα στάνη ζαχαροπλαστείο
Τυχαία Θέματα
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές