ΑΓΩΝ.Α.Σ. εκπαιδευτικών ΠΕ Ηρακλείου: Οι θέσεις μας

Ανακοινώσεις

Ηράκλειο Μάης2013

Η τρέχουσα κατάσταση:

Βρισκόμαστε στον «αστερισμό» της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής

· Ο Έλληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος βιώνει την οικονομική εξαθλίωση με τις αποδοχές του ολοένα να μειώνονται, ενώ οι φόροι και τα χαράτσια απειλούν την οικογενειακή του επιβίωση

· Οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται με τους νέους να είναι καταδικασμένοι στην εξαθλίωση

· Η Εκπαίδευση στη Χώρα μας είναι το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών, όπου ακόμη και οι αυτονόητες

ανάγκες (εκπαιδευτικό προσωπικό- λειτουργικές δαπάνες- υλικοτεχνική υποδομή κ.τ.λ) έχουν μπει στο μηχανισμό των περικοπών

· Ο Έλληνας Εκπαιδευτικός έχει υποβαθμιστεί και οικονομικά και λειτουργικά. Ο μισθός των 630 €, μόνο σαν προνοιακό επίδομα μπορεί να χαρακτηριστεί, ενώ βιώνει την ουσιαστική κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα βιώνει την τρομοκρατία των πειθαρχικών διώξεων και της επαναφοράς του επιθεωρητισμού με το Π.Δ. που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο καθαρά και μόνο την μισθολογική καθήλωσή του και την οριστική απομάκρυνσή του, το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Έφτασε η ώρα των εργαζομένων. Επιβάλλεται με τον πιο έντονο, συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Το Οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις και παραγοντοποιήσεις του παρελθόντος. Να ταχθεί σταθερά στον ταξικό του και μόνο προσανατολισμό. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Συγκυβέρνησης. Δεν αρκεί μόνο η καταγγελία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για την επιβολή των δικών τους αναγκών και δικαιωμάτων. Η αναγκαιότητα για μαζικούς- ενωτικούς αγώνες είναι επιτακτική, με ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους τόσο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όσο και αυτών που την εφαρμόζουν.

Η ΑΓΩΝιστική Ανεξάρτητη Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. έρχεται σήμερα για να μπει μπροστά με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο Αρχών και Θέσεων στην πρωτοπορία των Αγώνων, όχι μόνο του εκπαιδευτικού αλλά γενικότερα του πανεργατικού κινήματος. Σκοπός και στόχος μας είναι τόσο η αποτροπή χειρότερων επιλογών όσο και η ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής που ισοπέδωσε την τελευταία τριετία κεκτημένα δικαιώματα και κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Το πλαίσιο αυτό για τον εκπαιδευτικό χώρο σφραγίζεται από την απαράβατη αρχή της υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Α-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1. Αύξηση των Δαπανών για την Παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.

2. Κατάργηση του μισθολογίου της εξαθλίωσης και μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης πρωτίστως στους νέους συναδέλφους.

3. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς συμμετοχή για φάρμακα και εξετάσεις. Δίκαιο φορολογικό σύστημα με αφορολόγητο στα 12.000€

Β- ΘΕΣΜΙΚΑ

1. Ενιαίο δεκατετράχρονο Εκπαιδευτικό προγραμματισμό για όλες τις Βαθμίδες Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο)

2. Προάσπιση της Παιδαγωγικής Ελευθερίας και Δημοκρατίας στα Σχολεία.

3. Όχι στο φασισμό, στο ρατσισμό, στη σχολική βία και στην ξενοφοβία.

4. Κατάργηση των Πειθαρχικών, που στόχο έχουν την απομάκρυνση των Εκπαιδευτικών και επαναφορά του Αιρετού στα Πειθαρχικά Συμβούλια.

5. Αποτροπή της Αξιολόγησης – Χειραγώγησης που οδηγεί στη στασιμότητα και τις απολύσεις. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Άμεση κατάργηση του Νόμου 4024/2011.

6. Να σταματήσουν οι συμπτύξεις Σχολικών Μονάδων και Τμημάτων.

7. Αρνούμαστε την αύξηση του Διδακτικού Ωραρίου, που έχει ως στόχο τις απολύσεις Συναδέλφων.

8. Άμεσοι Διορισμοί για την πλήρη κάλυψη των Λειτουργικών Αναγκών.

9. Επαναλειτουργία της Μετεκπαίδευσης με αναβάθμισή της και με παράλληλο άνοιγμα για όλες τις Ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γ- ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

1. Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά 4 – 6 χρονών.

2. Κατοχύρωση του Διδακτικού Ωραρίου των Νηπιαγωγών.

3. Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων και Διορισμό των απαιτούμενων Νηπιαγωγών.

4. Όχι στην «αποκέντρωση» των Νηπιαγωγείων σε Δημοτικούς ή Ιδιωτικούς Οργανισμούς.

5. Τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία να λειτουργούν με κατάλληλες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, καθώς και το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό.

6. Οι Διευθυντές των Νηπιαγωγείων να επιλέγονται με τα ίδια Κριτήρια που επιλέγονται και οι Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση της Χώρας, τα τεράστια προβλήματα που επιγραμματικά αναφέραμε για την Εκπαίδευση και τον Εκπαιδευτικό, ο ΑΓΩΝΑΣ αποτελεί μονόδρομο για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Ο Αγώνας αυτός ξεκινά από σήμερα. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τοπικών Συλλόγων, την 82η Γενική Συνέλευση του Κλάδου, θα πρέπει να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο Διεκδικητικό και Αγωνιστικό Πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα τον χαρακτηρίζει η κλιμάκωση, η προοπτική, η δυναμική, η διάρκεια. Αγώνες Πανεργατικούς, Πανδημοσιοϋπαλληλικούς για τις κοινές εργασιακές διεκδικήσεις και Πανεκπαιδευτικούς για τα ιδιαίτερα Εκπαιδευτικά Προβλήματα. Με ένα ιεραρχούμενο Διεκδικητικό Πλαίσιο που θα περιέχει τους άξονες με τα Εργασιακά- Οικονομικά- Εκπαιδευτικά- Θεσμικά ζητήματα κι ένα Αγωνιστικό Πλαίσιο που θα καθορίζει:

Α) Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, Πανεκπαιδευτικός Αγώνας Διαρκείας, με 5/μερες επαναλαμβανόμενες και Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις που θα καθορίζουν τη συνέχειά τους.

Β) Για την κατάργηση στην πράξη της Αξιολόγησης, καθορίζουμε :

- Κανείς Εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να συμμετέχει σε αυτή.

- Όλοι που θα καλεστούν να αξιολογήσουν (Σχολικοί Σύμβουλοι- Διευθυντές Σχολικών Μονάδων) να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της Ομοσπονδίας, ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη ώρα.

v Όλοι μαζί με αγωνιστικότητα, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, με ξεκάθαρο λόγο μακριά από ετεροθαλείς σκοπιμότητες, μπορούμε να πετύχουμε.

v Η προσπάθεια και ο Αγώνας αφορά όλους μας.

v Όλοι μαζί προχωρούμε.

Tags: ΑΓΩΝ.Α.Σ. εκπαιδευτικών ΠΕ Ηρακλείου: Οι θέσεις μας
Keywords
Τυχαία Θέματα