Φάκελος Χρυσή Αυγή - Υπόθεση Δημήτρη Κουσουρή

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Η υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τόσο της δράσης της Χρυσής Αυγής, καθώς και των βαθιά «αντισυστημικών» σχέσεων της με την Ελληνική Αστυνομία. To left.gr, με τη βοήθεια των εφημερίδων της εποχής, επιχειρεί μια αναδρομή.


Τον Ιούνιο του 1998, ο Δημήτρης Κουσουρής, φοιτητής και στέλεχος της αριστεράς, και δύο
φίλοι που τον συνόδευαν, δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων από μια ομάδα ανδρών της Χρυσής Αυγής, με αρχηγό τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο».

Το περιστατικό και η δίκη
Σε απόσταση αναπνοής από τον άνθρωπο που κατηγορείται για απρόκλητη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, τα βάρβαρα χτυπήματα του οποίου (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) αλλά και των ομοϊδεατών του λίγο έλειψε να κόψουν το νήμα της ζωής του, αναπαράστησε χθες στους δικαστές περιγράφοντας τη φρίκη εκείνων των στιγμών ο, τότε φοιτητής, Δημ. Κουσουρής.

Κι όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας αν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το πρόσωπο που καταγράφηκε στη μνήμη του να τον χτυπά ανελέητα με ένα ξύλινο ρόπαλο στο κεφάλι, μέρα μεσημέρι κι έξω από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευέλπιδων, είναι ο κοστουμαρισμένος κοκκινομάλλης του εδώλιου, το θύμα-πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση απάντησε κατηγορηματικά:
- «Οχι, δεν έχω καμία αμφιβολία».

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, Αντων. Ανδρουτσόπουλος, γνωστός στους κύκλους της «Χρυσής Αυγής» ως «Περίανδρος», ο οποίος καταζητούνταν για περίπου εφτά χρόνια μέχρι που έβαλε ο ίδιος τέλος στη φυγοδικία του (παραδόθηκε τον περσινό Σεπτέμβριο), δήλωσε με την έναρξη της δίκης του χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας:
- «Είμαι παντελώς αθώος».

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου έξι ώρες και διακόπηκε για αύριο.
Κατά τη διάρκειά της:
*Το ακροατήριο ήταν κατάμεστο από φίλους και συναδέλφους των τριών θυμάτων του ξυλοδαρμού, ενώ μπαινόβγαιναν και οι λίγοι μάρτυρες υπεράσπισης. Στο διάδρομο του κτιρίου εύκολα κανείς εντόπιζε, από το ομοιόμορφο της εμφάνισης (κοντοκουρεμένοι-«φουσκωτοί»), κάποια μέλη της «Χρυσής Αυγής».
*Ο Ανδρουτσόπουλος παρακολουθούσε τις εξελίξεις με ένα «σκαστό» ειρωνικό χαμόγελο και κουνώντας υποτιμητικά το κεφάλι κάθε φορά που άκουγε κάτι που δεν του άρεσε.

«Φονικό σχέδιο»
Ηταν 16 Ιουνίου 1998 όταν συνέπεσαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις. Από τη μια ήταν δεκάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές που συμπαραστέκονταν στους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη καθηγητών. Την ίδια ημέρα δικάζονταν κάποιοι χρυσαυγίτες και μια ομάδα περίπου δέκα μελών της «Χρυσής Αυγής» είχε σπεύσει προς συμπαράσταση. Προς το μεσημέρι οι Δ
Keywords
Τυχαία Θέματα