Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την νέα σύλληψη του αρνητή στράτευσης Νίκου Καρανίκα

ΑνακοινώσειςΨηφίσματα

Γ' ΕΛΜΕΘεσσαλονίκη 12 -06-2013

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. 2310-229389

[email protected]

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την νέα σύλληψη του αρνητή στράτευσης Νίκου Καρανίκα.

«Πάντα ανυπότακτος αλλά

ποτέ λιποτάκτης»

Αστυνομικοί συνέλαβαν το πρωί της Τρίτης τον αρνητή στράτευσης Νίκο Καρανίκα, έξω από το σπίτι του στην Θεσσαλονίκη. Ο 44χρονος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και ενεργός πολίτης στο κίνημα για τις Σκουριές, οδηγήθηκε στο Α.Τ. Τούμπας παρότι στις 8 Μαρτίου αθωώθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας, κατηγορείται για ανυποταξία,από τον Ιανουάριο του 1996, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1995.

Με την αιτιολογία πως το αδίκημα θεωρείται διαρκές, οι αρχές αναζητούσαν τα τελευταία 24ωρα το Νίκο Καρανίκα. Ο ίδιος κάνει λόγο για σχέδιο οικονομικής εξόντωσης των αρνητών στράτευσης καθώς με συνεχείς δίκες αλλά και τα πρόστιμα των 6.000 ευρώ από τις εφορίες το κράτος επιχειρεί να κάμψει το κίνημα στο οποίο συμμετέχουν.

Τον Μάρτιο η Διεθνής Αμνηστία είχε δηλώσει με ανακοίνωσή της:

«Σε κάθε περίπτωση, ο αντιρρησίας συνείδησης Νικόλαος Καρανίκας, όπως και κάθε άλλος πολίτης, δεν θα έπρεπε να είχε δικαστεί από στρατοδικείο. Αυτό άλλωστε έχει κρίνει ρητά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όταν δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης από στρατοδικεία». Και κάλεσε την Ελλάδα να «συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης».

Θυμίζουμε πως έχει προηγηθεί φέτος το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου (μέρα γενικής απεργίας) η πρώτη σύλληψη. Τότε η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (με τη διαδικασία του αυτόφωρου) τον Νίκο Καρανίκα με την κατηγορία της ανυποταξίας. Η όλη διαδικασία βασίστηκε σε μια πρωτοφανή και εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία της νομοθεσίας που έδειξε από τότε ξεκάθαρα την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.

Να θυμίσουμε ότι ο Καρανίκας είχε συλληφθεί ως αντιρρησίας τον Αύγουστο του 1995 κι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, η οποία όμως μειώθηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (Δεκέμβριος 1995) σε ένα έτος με τριετή αναστολή. Στη διάρκεια της φυλάκισής του είχε υιοθετηθεί ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ είχε αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βγαίνοντας από τις στρατιωτικές φυλακές του στρατοπέδου Παύλου Μελά έλαβε «φύλλο πορείας» για μια μονάδα στην οποία, φυσικά, ποτέ δεν παρουσιάστηκε. Τότε του ασκήθηκε δίωξη για λιποταξία, αλλά από την κατηγορία αυτή απαλλάχθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το 2000.

Συνελήφθη, λοιπόν, και οδηγήθηκε στο στρατοδικείο με τη διαδικασία του αυτόφωρου με βάση μια κατηγορία για ανυποταξία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 (δηλ. πριν 17 συναπτά έτη). Όπως είχε δηλώσει στην απολογία του στο τελευταίο δικαστήριο υπήρξε «πάντα ανυπότακτος αλλά ποτέ λιποτάκτης», από τους κοινωνικούς αγώνες εννοείται. Κι αυτό ακριβώς είναι που δεν του συγχωρεί η εξουσία. Ο Νίκος Καρανίκας ποτέ δεν κρύφτηκε και ποτέ δεν ιδιώτευσε. Είναι σταθερά ενεργός στα κοινωνικά κινήματα από ζητήματα γειτονιάς και καθημερινότητας, μέχρι περιβάλλοντος και δικαιωμάτων.

Η νέα σύλληψη και η διαρκής δίωξη του αποτελούν τμήμα της γενικότερης προσπάθειας τρομοκράτησης των ελεύθερων αγωνιζόμενων ανθρώπων αυτής της χώρας από την τρικομματική κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της επιστράτευσης που θέλει να μας βάλει στον «γύψο» της υποταγής και της ιδιώτευσης.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα.

Συνάντηση υποστήριξης στο Νίκο Καρανίκα έξω από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (λεωφ. Καυταντζόγλου, πίσω από την ΕΡΤ3), Παρασκευή 14 Ιουνίου, 9 π.μ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ Γ. ΛΑΘΗΡΑ

Tags: Γ ΕΛΜΕ ΘεσσαλονίκηςψήφισμαΝίκος ΚαρανίκαςΣύλληψη
Keywords
ελμε, θεσσαλονικη, νέα, συλληψεις, ελμε, συλληψη, διεθνής αμνηστία, εκλογες, ρητά, ελλαδα, απεργια, δηλ, αποσυρση, ερτ3, ιουνίου, tags, συριζα, δημοτικες εκλογες 2010, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, αστυνομικο τμημα, εκλογες 2010 δημοτικες, ρητά, αστυνομια, αγωνες, αμνηστια, ανυποτακτος, διεθνής αμνηστία, δικη, ευρω, υπαρχει, επρεπε, ετων, ετος, εφοριες, κυβερνηση, λογο, νικο, πρωι, σπιτι, σχεδιο, τμημα, φυσικα, δικαιωματα, φυλακες, ιουνίου, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα