Η απούσα από το σχολείο Τέχνη, παρούσα στην έκθεση

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Με τη λέξη «κουράγιο» της υπουργού Παιδείας προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε η μάχη των Πανελλαδικών. Η πρεμιέρα, όπως κάθε χρόνο, έγινε με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και για μια ακόμα φορά η εξεταστική επιτροπή ζήτησε από
τους υποψηφίους να υπερβούν τη μίζερη σχολική πραγματικότητα και να πραγματευτούν την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης με την οποία το σχολείο έχει πάρει διαζύγιο.

Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές ως τροφή για σκέψη και προβληματισμό είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ «Πολιτισμός και ελληνισμός. Προσεγγίσεις», σε διασκευή. Το θέμα του αναφέρεται στη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, στα πανανθρώπινα μηνύματά της. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να αναπτύξουν σε 500-600 λέξεις, την προσφορά της τέχνης στους νέους σήμερα, και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το σχολείο να συμβάλει στην ουσιαστική επαφή τους με αυτήν.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων θεωρεί ότι το κείμενο, παρʼ ότι σύνθετο, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μαθήματος και τα ζητούμενα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα των πανελλαδικών, κύλησε ομαλά. Μικροπροβλήματα εμφανίστηκαν σε μεγάλα εξεταστικά κέντρα, π.χ. σχολικό συγκρότημα Γκράβας, όπου σημειώθηκαν καθυστερήσεις στη διανομή των θεμάτων. Το υπουργείο Παιδείας απέδωσε την καθυστέρηση στον μεγάλο όγκο των φωτοτυπιών που έπρεπε να διανεμηθούν στους υποψηφίους.

Η νέα υπουργός Παιδείας, Αφροδίτη - Ευφροσύνη Κιάου, επισκέφθηκε το πρωί το Πειραματικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και εμψύχωσε τους υποψηφίους, ενώ τόνισε ότι οι πανελλαδικές δεν είναι η ζωή. Η κ. Κιάου δήλωσε ότι ένιωσε ξανά σαν μαθήτρια και διαβεβαίωσε γονείς και υποψηφίους ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ότι οι εξετάσεις θα λήξουν μέσα στον Ιούνιο. Τέλος, επανέλαβε ότι ζητήθηκε να μη χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως βαθμολογικά κέντρα, προκειμένου να μη σταματήσει η διαδικασία βαθμολόγησης.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν αύριο με εξεταζόμενα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ή Ιστορία).

Keywords
Τυχαία Θέματα