Η κυριακάτικη εργασία και η αμοιβή της

Κοινωνία

Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει την προσαύξηση που ορίζεται, δηλαδή 75%. Επίσης, ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον ανάπαυση, τουλάχιστον 24 ωρών, μέσα στην εβδομάδα

Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες ημέρες για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στα πάσης φύσεως καταστήματα να εκφράζουν τους φόβους τους για το αν η εργασία των εργαζομένων τις Κυριακές θα πληρώνεται…

Βέβαια, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει κάποιος εργοδότης, ωστόσο η νομοθεσία για την εργασία τις Κυριακές

δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον εργοδότη να μην καταβάλει τις προσαυξήσεις που ορίζονται.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους (υπάλληλοι ή εργάτες) ή τον τρόπο αμοιβής τους, δικαιούνται ανάπαυση τουλάχιστον 24 συνεχόμενων ωρών εβδομαδιαίως.

Συγκεκριμένα, από τη νομοθεσία συνάγεται ότι όποιος εργάζεται την Κυριακή πρέπει να λάβει αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση διάρκειας 24 συνεχών ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που άρχισε την Κυριακή.

Ουσιαστικά ο νόμος απαγορεύει, δηλαδή, στον εργοδότη να αφήνει να μαζεύονται τα ρεπό αλλά θα πρέπει να δίνει, αν απασχόλησε τον εργαζόμενό του την Κυριακή, 24ωρη ανάπαυση εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η επιλογή τού ρεπό ανήκει στον εργοδότη και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απαιτήσει άλλη ημέρα από αυτή που του χορηγεί ο εργοδότης.

Πάντως, όπως και να “χει, δεν πρέπει ο εργοδότης να παραβεί τον κανόνα της 24ωρης συνεχούς αναπαύσεως. Ετσι, αν η βάρδια του εργαζόμενου την προηγούμενη ημέρα λήξει στις 16.00 δεν μπορεί να αναλάβει εργασία προτού παρέλθουν 24 συνεχείς ώρες ανάπαυσης.

Η αμοιβή τις Κυριακές

Ως γενικός κανόνας αυτό που ισχύει είναι ότι η εργασία τις Κυριακές αμείβεται με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 75% (βέβαια υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που χορηγούν αμοιβή μεγαλύτερη του 75%, οπότε ισχύει μόνο για τους εργαζομένους που υπάγονται στη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση το αυξημένο ποσοστό).

Εδώ θα πρέπει να προσεχθεί το εξής: αν ο εργοδότης χορήγησε ρεπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας τότε θα πρέπει να καταβάλει μόνο το 75% του ημερομισθίου.

Αντίθετα, αν ο εργοδότης αμέλησε να χορηγήσει 24ωρη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) εντός της τρέχουσας εβδομάδας, τότε οφείλει να δώσει όχι μόνο το 75% αλλά και το ημερομίσθιο. Ουσιαστικά το επιπλέον που θα πρέπει βάσει των νόμων να λάβει ο εργαζόμενος που εργάστηκε την Κυριακή και δεν έλαβε μισθό είναι το ημερομίσθιο συν 75% (175%).

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η κυριακάτικη εργασία για να αμειφθεί με το 175% θα πρέπει ο εργαζόμενος να εξαντλήσει το σύνηθες ωράριό του (8ωρο), σε διαφορετική περίπτωση η κυριακάτικη απασχόληση αμείβεται ανάλογα, δηλαδή αν υπολείπεται του νομίμου ωραρίου η αμοιβή μειώνεται και αν το υπερβαίνει αυξάνεται.

Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: Κυριακήαργίαεργασίαεργοδότηςκαταστήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα