Η οργή του εκπαιδευτικού…, του Χάρη Ανδρεόπουλου

ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΝ EN ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Η οργή του εκπαιδευτικού…

* Καθηγητές και δάσκαλοι αναμένουν αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που οδήγησαν τον κλάδο τους σε οικονομική εξαθλίωση

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*
[email protected]

Η υπ΄ αριθμ. 21/202 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας που δημοσιοποιήθηκε ανήμερα τη Πρωτομαγιά (1.5.2012) από τα ραδιοτηλεποπτικά μέσα ενημέρωσης, είναι συγκλονιστικά αποκαλυπτική για την κατάσταση της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουμε περιέλθει οι υπηρετούντες στη εκπαίδευση. Πρόκειται για απόφαση που αφορά σε υπερχρεωμένο δανειολήπτη ο οποίος τυγχάνει διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, με βάση την οποία διαγράφεται το 70% των χρεών του σε τράπεζες, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ότι ο δανειολήπτης δεν ανταποκρίνεται στην απόδοση των οφειλών του, όχι επειδή είναι …αντικομφορμιστής, αλλά ένεκα της επελθούσης - λόγω των σαρωτικών περικοπών στο μισθό του - φτωχοποιήσεώς του.

To δικαστήριο έκρινε ότι ο 59χρονος (δηλ. με 30χρονη υπηρεσία και βάλε) οικογενειάρχης εκπαιδευτικός αδυνατεί να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που αναλογούσαν στις συνολικού ύψους 151.000 ευρώ οφειλές του, καθώς έχοντας υποστεί μείωση 470 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές του (από τα 1.720 ευρώ που έπαιρνε με το παλαιό μισθό, στα 1.290 ευρώ σήμερα με το \"ενιαίο μισθολόγιο” - φτωχολόγιο) αδυνατεί, πλέον, να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του. \"Αποδείχθηκε”, λέει η δικαστική απόφαση, «ότι η επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης συνδέεται με την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας την τρέχουσα περίοδο που μειώνει συνεχώς τις αποδοχές του ενώ οι οικογενειακές ανάγκες αυξάνονται». Ετσι το δικαστήριο διέγραψε το 70% του χρέους, ορίζοντας το εναπομείναν ποσό να εξοφληθεί σταδιακά με τη καταβολή ποσού 700 ευρώ μηνιαίως.

Ασφαλώς, είναι γνωστό ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι μισθοί των εκπαιδευτικών ήταν εξευτελιστικοί τη δε τελευταία τριετία πήραν νέα κατηφόρα και ως κλάδος, οδηγούμαστε στην οικονομική εξαθλίωση…

Tη τελευταία 20ετία ο μηνιαίος μισθός των καθηγητών ήταν περίπου αντίστοιχος με τις απολαβές του 15νθημέρου (!) ετέρων κλάδων – \"ρετιρέ”, όπως, π.χ. των εφοριακών, τελωνειακών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, EΡΤ, ΟΣΕ και λοιπών \"ευγενών” υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων του στενού και ευρυτέρου δημοσίου τομέα. Ειλικρινά δε ομολογώ ότι ακόμη αδυνατώ να το …\"χωνέψω”: 1.300 – 1.500 ευρώ το μήνα ο καθηγητής με 20χρονη υπηρεσία (με πτυχίο πανεπιστημίου, ενίοτε και με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό) και 1.300 - 1.500 ευρώ το δεκαπενθήμερο (!!!) ο αντιστοίχου επιπέδου (κατηγορίας ΠΕ) και αναλόγου χρόνου υπηρεσίας υπάλληλος της Εφορίας, των ΔΕΚΟ, κλπ.. Aκόμη και οι βοηθητικοί υπάλληλοι (υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλ. με απολυτήριο Δημοτικού ή Γυμνασίου) του υπ. Οικονομικών - και ου μόνον - είχαν μεγαλύτερες απολαβές απ΄ τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για απόλυτη ισοπέδωση. Εννοείται ότι οι κριτικές αυτές παρατηρήσεις δεν αποτελούν μομφή κατά της ομοιόβαθμης μ΄ εμάς κατηγορία

Keywords
Τυχαία Θέματα