Λαζαράτι Αλβανίας: Οι απέραντες πεδιάδες με το χασίς

Tweet

Απέραντες φυτείες με χασίς κατέγραψε ελικόπτερο της Ιταλικής αστυνομίας, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο χωριό Λαζαράτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι για φέτος εκτιμάται ότι θα παραχθούν πάνω από 1.000 τόνοι χασίς και μαριχουάνας αποδίδοντας σχεδόν 4,5 δίς ευρώ. Οι κάτοικοι του χωριού στον αλβανικό Νότο διαθέτουν πλέον σπίτια και αμάξια πολυτελείας έχουν αποκλειστικό εισόδημα αποκλειστικά από την καλλιέργεια χασίς για λογαριασμό της τοπικής μαφίας. Σύμφωνα

με πληροφορίες τα εισοδήματά τους υπολογίζονται από 50.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ανά οικογένεια.

Επιτελείς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ιταλικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) μετέβησαν για οκτώ εβδομάδες στο Λαζαράτι για την εναέρια παρακολούθηση της χασισοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ των δύο χωρών. Η βιντεοσκόπηση και η αεροφωτογράφηση έγιναν με τη βοήθεια ψηφιακών καμερών και αισθητήρων που έφεραν τα δύο ελικόπτερα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Η φετινή παραγωγή θα σημειώσει διπλασιασμό με αντίστοιχη αύξηση εσόδων, ενώ το χωριό στηρίζει την «παραγωγή» προσφέροντας τη σχετική «Ομερτά» και εμποδίζοντας την είσοδο δημοσιογράφων για έρευνα.

Το ενδιαφέρον των Ιταλικών αρχών δικαιολογείται από το γεγονός ότι διοχετεύεται έως και το 95-98% της παραγωγής της συγκεκριμένης φυτείες προς τη χώρα τους.

Δεκάδες όμως τόνοι χασίς προωθούνται και στη χώρα μας, κάθε χρόνο μέσα από τα αλβανικά κυκλώματα κυρίως από την περιοχή της μεθόριου στην Ήπειρο. Μόνο τον περασμένο χρόνο οι αστυνομικές αρχές στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου κατέσχεσαν περίπου 11 τόνους χασίς, ενώ άλλους 7 τόνους κατέσχεσαν οι αλβανικές αρχές πριν μπουν στο ελληνικό έδαφος.

Tags: χασίςΑλβάνιαναρκωτικά Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα