Να δοθούν τα λεφτά στα σχολεία, Σύλλογοι ΠΕ Πειραιά

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!


Την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας - Πειραιά και «Ρήγα Φεραίου» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει από την λειτουργία της σχολικής επιτροπής Π.Ε. του Δήμου Πειραιά.


Στη σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες συνάδελφοι - κυρίως διευθυντές Δημοτικών σχολείων και Προϊσταμένες νηπιαγωγείων, η Πρόεδρος και ο Λογιστής της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. Πειραιά.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία της περιοχής μας.

- Η ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της παιδείας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.
- Η ευθύνη για την αδυναμία να αποδοθούν έγκαιρα και με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα σχολεία έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί για τα σχολεία βαραίνει -εκτός από την κυβέρνηση που με την ψήφιση του «Καλλικράτη» οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια παιδεία- και τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά.

Η σχολική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποδώσει στα σχολεία τα χρήματα που έχουν επιστραφεί από τις παλιές σχολικές επιτροπές και που - σύμφωνα με δήλωση του λογιστή της σχολικής επιτροπής - είναι 190.000 ευρώ.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτική κοινότητα είχε επισημάνει - με ανακοινώσεις, συσκέψεις και παρεμβάσεις στη Σχολική Επιτροπή αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο - τους κινδύνους της πολιτικής επιλογής της Σχολικής Επιτροπής να διαχειριστεί με συγκεντρωτικό τρόπο τα χρήματα που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Αυτή η επιλογή δημιούργησε τεράστια προβλήματα διαφάνειας, νομιμότητας και λειτουργικότητας στα σχολεία.
Τα σχολεία δεν έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, οι διευθυντές των σχολείων δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη ποσού μεγαλύτερου των 1.000 ευρώ χωρίς την έγκριση της Προέδρου της σχολικής επιτροπής, κανένα σχολείο δεν γνωρίζει το ποσό που του αναλογεί από κάθε δόση. Επίσης, κανένα σχολείο δεν γνωρίζει πόσα χρήματα πήραν τα άλλα σχολεία με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο σχολεία με λιγότερους μαθητές και αίθουσες να πάρουν περισσότερα χρήματα από άλλα σχολεία με περισσότερους μαθητές και αίθουσες. Με λίγα λόγια «πεδίο δόξης λαμπρόν» για όποιον θελήσει να ασκήσει μικροκομματικές ή προσωπικές πολιτικές με όπλο την κατανομή των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία. Η απόφαση αυτή της σχολικής επιτροπής κινείται ενάντια σε κάθε έννοια νομιμότητας.

Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής εισέπραξε την οργισμένη αντίδραση των συναδέλφων και παρότι αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την αλλαγή του τρόπου απόδοσης στα σχολεία των λειτουργικών δαπανών.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών κάλεσαν τη σχολική επιτροπή να αλλάξει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τον τρόπο απόδοσης των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία αλλιώς οι σύλλογοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο (συντονισμός δράσης με τους γονείς και την ΕΛΜΕ Πειραιά αλλά και προσφυγή σε

Keywords
Τυχαία Θέματα